2024.04.24. - György

Egyszarvú orrszarvúk szaporítására készülnek Nepálban

Egyszarvú (indiai) rinocéroszpár szaporulatát kívánja elõsegíteni az egyetlen nepáli állatkert. Az orrszarvúfajt ugyanis veszély fenyegeti: míg évekkel korábban ezresével éltek az ázsiai országban, mostanra a számuk 435 egyedre olvadt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kancsa és Kancsi, a húszas évei elején járó rinocéroszpár élete nagy részét fogságban töltötte, és nem született utóduk – mondta el Szarita Dzsnavali, az állatkert igazgatója, aki szerint a gyermektelenség a sanyarú életkörülményekkel magyarázható. Az állatokat most egy nagyobb helyen helyezték el, ahol két nagy medence van, és beton helyett föld a padozata.

Nepál és India síkságain valaha rinocéroszok ezrei éltek, de számuk jelentõsen csökkent az elmúlt évtizedek során egyrészt az orvvadászok, másrészt az egyre nagyobb területeket elfoglaló lakosok miatt.

A 2006-ban véget ért maoista lázadás tíz éve alatt Nepálban tragikusan csökkent az indiaiorrszarvú-népesség, a tájvédelmi körzetek fegyveres õreit ugyanis az orvvadászok helyett a lázadók ellen vezényelték.

Dzsnavali szerint jelenleg feltehetõen mindössze 435 rinocérosz él Nepálban.

Kancsa és Kancsi „nászlakosztályát” egy helyi bank finanszírozta, amelynek a logójában szerepel az egyszarvú rinocérosz.

„Korábban nem voltak meg hozzá a feltételeink, hogy pároztassuk õket, és reméljük, hogy az új helyük elõsegíti majd a szaporulatot. Tudomásunk szerint Kancsa és Kancsi eddig még soha nem párzott” – mondta el a hét végén az igazgatónõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra