2024.04.18. - Andrea, Ilma

Papagájcsempész bandát füleltek le Csehországban

Egy nemzetközi banda tagjaként hét cseh tenyésztõ ritka papagájokat csempészett Csehországba, ötük ellen vádat is emeltek a hatóságok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mojmir Mucha, a brno-i vámhatóság illetékese kedden közölte, a tenyésztõket védett vadállatok tiltott kereskedelmével gyanúsítják. A fiatal papagájokat vagy papagájtojásokat Brazíliából importálták, és EU-tagállamokban kereskedtek vele.

A vámõrök május óta nyomoztak a csoport után, amikor is öt pálmakakadut (más néven feketekakadu vagy arakakadu) szállító jármûvet füleltek le Morvaország déli részén, közel a szlovák-osztrák határhoz.

2010 júniusban a hatóságok házkutatások és autó-átvizsgálások során 18 ritka papagájt találtak összesen nyolc fajból, melyek több millió koronát érhetnek.

A lefoglalt papagájok között három ritka kobaltkék ara (más néven Lear-ara) is volt. A természetben körülbelül 750 példány maradt belõle, melyek mindössze két helyen élnek Észak-Brazíliában. A fajt a különösen veszélyeztetettek között tartják számon.

Hogy a papagájok legális eredetét igazolják, a tulajdonosok hamis dokumentumokat készítettek.

A hatóságok közölték, a cseh állampolgárokon kívül a nemzetközi banda mûködésében brazilok, portugálok és németek is részt vettek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra