2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Veszettség fenyegeti Bali turistaparadicsomát

Az indonéz kormány elrendelte az összes Balin élõ kutya beoltását, hogy megfékezze a szigeten tomboló veszettségi járványt, amelynek következtében hetvenhatan haltak meg az utóbbi két évben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hatóságok közlése szerint csak az idén, az elsõ hét hónapban 34 ezer embert haraptak meg kutyák a nyugati turisták körében népszerû szigeten.

"Be akarunk oltatni minden ebet az év végéig, hogy megakadályozzuk a veszettség terjedését. Õsz végén megkezdjük a tömeges beoltást - közölte Putu Sumantra, a bali állattenyésztési hivatal vezetõje. - Még mindig több százezer állat van, amely nem kapta meg a vakcinát. Mintegy 200 csapatot szerveztünk, összesen 700 faluba telepítjük majd õket".

Szemben Indonézia más, iszlám többségû részeivel, ahol nem szokás kutyát tartani, a fõleg hinduk lakta szigeten általános a négylábúak jelenléte: nemcsak a házi kedvencek száma tetemes, hanem a kóbor állatoké is.

Sumantra szerint 2008 óta 300 ezer kutyát oltottak be, köztük több tízezer kóbor állatot.

A bali egészségügyi hatóság vezetõje, Nyoman Sutedja elmondása alapján az idén már 34 ezer kutyatámadás történt, míg 2009-ben összesen 28 ezer ilyen esetet regisztráltak. "A támadások gyakoribbá válása aggodalommal tölt el minket. Több veszettség elleni vakcinára van szükségünk" - közölte.

A veszettség legutóbbi áldozata, egy 43 éves bali nõ múlt hét kedden halt bele a fertõzésbe.

Ausztrália és az Egyesült Államok már figyelmeztette a Balira utazó turistákat a járvány elterjedtségére.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra