2024.04.20. - Tivadar

Több százan vettek végsõ búcsút az ámbrásceteket mentõ delfintõl

Több százan vettek részt Új-Zélandon annak a tinédzserkorú delfinnek a temetésén, amely 2008-ban két, halálos veszélybe került törpe ámbráscetet terelt vissza a mélyebb vizek felé.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Moko nevû palackorrú delfin azóta Gisborne város partjainak megszokott látogatója volt. Az 5 éves, kamasz módjára viselkedõ Moko azonban fõként a csintalankodásairól volt ismert.

2009-ben például a vízimentõ-palántáktól akarta elorozni szörfdeszkáikat. Moko a tanoncokat lesodorta deszkáikról, majd megpróbálta megkaparintani azokat. Máskor pedig az embereket nem engedte visszaúszni a partra és a vízimentõknek kellett közbelépniük, hogy ne legyen tragédia.

A duhajkodó kamaszdelfin tetemét egy hete találták meg Matakana sziget strandján. Nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a halálát, a szándékos erõszakot vagy a hajóval való összeütközést viszont sikerült kizárni a lehetséges okok közül.

A delfin temetésének módjáról és helyérõl az õslakos maorik egyeztettek a természetvédelmi minisztériummal.

Moko búcsúztatására több mint 400 tisztelõje jött el. Virágokkal fedett kék koporsóját elõbb a városon vitték végig, majd hajón kedvenc öbleiben.

Végsõ nyughelyét Matakana sziget partján alakították ki õsi maori szokások szerint.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra