2024.04.20. - Tivadar

Kína felvásárolja a Nagy-tavak élõvilágát veszélyeztetõ busákat

Megoldódni látszik az amerikai Nagy-tavak élõvilágát veszélyeztetõ busák sorsa: a betolakodó halfaj Illinois állam folyóiból kihalászott egyedei ínyencfalatként Kínába kerülnek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A jövõ év végéig 13 600 tonna busa kihalászását, feldolgozását és leszállítását vállalta az egyik helyi halgazdaság, a pearli Big River Fish a pekingi Csocsen (Zhuochen) állattenyésztési vállalattal kötött szerzõdésben - jelentette be Pat Quinn, Illinois szövetségi állam kormányzója.

"Minden várakozásunkat felülmúlta az amerikai cégtõl kapott busák kiváló minõsége és íze. Ezeknek a halaknak óriási felvevõpiaca lesz Kínában" - hangsúlyozta közleményében a pekingi vásárló képviseletében Liang Csang (Liang Chang) elnök.

Az illinois-i és a szövetségi hatóságok tavaly víz alatti elektromos védõkorlátokkal, méreggel és a hajózási útvonalak tervezett lezárásával igyekeztek feltartóztatni a falánk pettyes busák (Hypophthalmichthys nobilis) és a fehér busák (Hypophthalmichthys molitrix) elõrenyomulását a Nagy-tavakig, ahol veszélybe sodorhatnák az ökorendszert, és ezen keresztül a 7 milliárd dollár éves összbevételt termelõ ottani halászatot és horgászatot.

A pontyfélék családjába tartozó busa, amelynek eredeti élõhelye Kína, az 1970-es években került az Egyesült Államok déli részére: haltenyésztõk importálták az elsõ példányokat a medencék tisztítására. Az 1990-es évek áradásaiban a több mint 45 kilósra is megnövõ, szapora busák kiszabadultak a halastavakból és eljutottak a Mississippi medrébe, innen özönlötték el az Illinois és Missouri folyókat, manapság pedig már a Nagy-tavak határán is elõfordulnak.

Különösen elszaporodtak a Mississippi folyó vízgyûjtõ medencéjében és az Illinois folyóban, ahol megszokott látványt jelentenek az elhaladó motorcsónakok elõl a levegõbe ugráló példányaik. Ezeket a folyókat Chicago körül csatornák kötik össze a Michigan-tóval, a Nagy-tavak egyik tagjával. Michigan a Nagy-tavak körüli más szövetségi államokkal együtt az összeköttetés megszüntetését kérte.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra