2024.04.19. - Emma

Fûszeres birkaszélfogó

Fûszerekkel remélik csökkenteni brit kutatók a birkák anyagcseréjével a légkörbe jutó, erõsen üvegházhatású metángáz mennyiségét.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A koriander és a kurkuma fõ reménységük, számításaik szerint 40 százalékkal mérsékelhetik a juhok kibocsátotta gáz mennyiségét. A Newcastle Egyetem tudósai szerint a két fûszernövény öli a gázfejlesztõ "rossz" baktériumokat, ugyanakkor megkíméli az egészséges bélflórához szükséges jókat.

A legutóbbi adatok szerint 2009-ben 30 milliós volt a brit juhállomány, és egy birka átlagosan naponta 20 köbdeciméter metánt engedett szabadon. Túl azon, hogy hozzájárulnak az üvegházhatás erõsödéséhez, a birkák energiát pazarolnak gáztermelésükhöz- táplálékuk 12 százalékát fordítják erre -, ezáltal lassabban gyarapodnak.

A fûszerkísérlet során a koriander bizonyult a legjobb szélfogónak: 40 százalékkal vette vissza a metánkibocsátást, a kurkuma 30-cal, a kömény 22-vel. Kipróbálták még a fokhagymát és a fahéjat is, de azok szerényebb gázcsökkentést eredményeztek.

A kutatók a fûszerek telítetlen zsírsavgazdagságát sejtik a jelenség okának.

Juhok után marhákat és kecskéket fognak "megfûszerezni" a tudósok, hogy ezeknél is megtudják, mennyire hatékony szélfogó a koriander vagy a kurkuma. A tehenek bélrendszere eléggé hasonló a birkákéhoz, ezért reménykeltõ a juhok gázcsökkentése. Bár marhából csak 10 millió van Nagy-Britanniában, ezek mindegyike fél köbméter metánt termel naponta, összességében így sokkal többet, mint a birka.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra