2024.04.23. - Béla

Orosz olajfelderítés veszélyezteti a szürke bálnákat

Az Oroszország keleti partjainál tervezett olajfelderítések komolyan veszélyeztetik az ott élõ szürke bálnákat - figyelmeztettek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) kutatói.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állami tulajdonú Rosneft olajtársaság néhány héten belül szeizmikus méréseket kezdene Szahalin szigete körül. A szürke bálna (Eschrichtius robustus) itteni, a Csendes-óceán nyugati részén élõ populációja a kihalás szélén áll. 130 egyedre becsülik a teljes állományt, amelybõl mindössze húsz a szaporodóképes nõstény.

A szürke bálnák minden nyáron Szahalin környékére mennek táplálkozni. Valószínûsíthetõ, hogy az anyák az ottani sekély vízben tanítják meg borjaikat a tengerfenékrõl való táplálkozásra. A felderítés, amelynek velejárója az erõs hangimpulzusok kibocsátása, komolyan megzavarhatja az állatok táplálkozását abban az idõszakban, amikor valószínûleg a legtöbb bálna található a területen - figyelmeztetnek a szakemberek.

Az IWC tudományos bizottsága arra szólította fel az olajtársaságot, hogy halassza el a felmérést a következõ év elejére, amikor a lehetõ legkevesebb bálna tartózkodik a környéken - tájékoztatta a BBC hírportált (www.bbc.co.uk) Greg Donovan, a szervezet tudományos igazgatója.

Egy másik társaság, a Sakhalin Energy megfogadta az IWC tanácsait, és idén már a megbeszéltek szerint jártak el. Ebbe beletartozik, hogy a felderítésnek véget kell vetni, mihelyst borjas anyák jelennek meg a területen. A Rosneft azonban tavaly tervezte meg a munkát, és az arra szánt összeg szerepel már az idei költségvetésben, a felszereléseket és az anyahajót már kibérelték - mondta el Valentyin Iljasenko, az IWC orosz tagja. Ez igencsak megnehezíti a felderítés elhalasztását.

Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség tagja szerint amennyiben a Rosneft terv szerint elvégzi a méréseit, fennáll annak a kockázata, hogy a borjas anyák kiszorulnak a táplálkozó-területükrõl. Ez pedig végzetes lehet a kihalás szélén álló populációra nézve.

A nyugati szürkebálnák a telet a délebbre fekvõ szaporodóhelyeiken töltik, ahol a halászhálók veszélyeztetik õket. Japán képzésekkel próbál a probléma ellen fellépni. A halászok nem adhatnak el szürkebálna húst, ezen kívül felszólították õket, hogy minden egyes bálna hálóba gabalyodásáról számoljanak be a hatóságoknak, hogy azok kiszabadíthassák az állatokat. A program két évvel ezelõtti kezdete óta egyetlen ilyen halálesetrõl sem érkezett hír.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra