2024.04.20. - Tivadar

Területszerzés érdekében háborúznak a csimpánzok

Területszerzés érdekében háborúznak a csimpánzok, amelyek a "hadviselés" során kíméletlenül megölik más csoportok egyedeit - állítják amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A biológusok már régóta feltételezték, hogy a csimpánzok csoportjai olykor háborúba keverednek egymással, ám az agresszív magatartást a véletlen számlájára írták. "Némely korábbi megfigyelés alátámasztotta a +háborús+ elméletet, ám nem voltak egyértelmû bizonyítékaink" - hangsúlyozta John Mitani, a Michigani Egyetem viselkedési ökológusa.

A kutató tíz éven át figyelte az ugandai Kibale Nemzeti Parkban két csimpánzcsoport viselkedését. Az egyik csoport szokatlanul nagy volt: másfélszáz egyedet számlált, és aránytalanul magas volt a hímek létszáma. Az adott idõszak alatt a csimpánzok más csoportok 18 egyedét ölték meg vagy sebesítették meg halálosan. A kutatók három egyéb gyilkosság szemtanúi is voltak.

Azt is kikémlelték, hogy miként "járõröznek" a csimpánzok territóriumuk határain õrködve: az õrszemek gyorsan, nesztelenül, libasorban osontak, éberen lesve, nem tûnnek-e fel valahol idegen csimpánzok.

Sylvia Amslernek, az Arkansas-i Egyetem antropológusának, aki végzõs egyetemi hallgatóként dolgozott a projekten, egyszer sikerült meglesnie, hogy miként lendülnek támadásba a járõrök. "A területük határain kívül masíroztak már több mint két órája, amikor észrevették az északnyugati csoport néhány nõstényét. A hímek azonnal rátámadtak az ismeretlen nõstényekre, amelyek közül kettõ kicsinyét dajkálta" - idézte fel Amsler.

Szavai szerint a támadóknak igen gyorsan sikerült megölniük az egyik kiscsimpánzt, majd másfél órán át viaskodtak a másik anyjával. "Bár nem sikerült elszakítaniuk a bébit anyjától, az apróság minden valószínûséggel végzetes sérüléseket szerzett" - tette hozzá az antropológus.

A gyilkosságok után nem sokkal a kutatók azt észlelték, hogy a csoportnak sikerült lényegesen, mintegy 22 százalékkal megnövelnie területét. "Amikor kezdték belakni az új területet, kiderült, hogy az ott élõ csimpánzok jelentõs részét már megölték" - tette hozzá John Mitani.

Mint a viselkedési ökológus kiemelte, a csoportközi agresszió egyik jellemzõ vonása az egymás közötti együttmûködés, olyannyira, hogy a támadásban részt vevõ hímek összefogtak és szövetségre léptek egymással. "A háborúzó csimpánzok új területeket szereztek és pótlólagos forrásokhoz jutottak, amelyeket aztán szétosztottak csoportjuk többi tagjai között" - magyarázta Mitani.

A körzet, ahol az amerikai kutatók végezték a megfigyeléseket, lakatlan, távol fekszik a településektõl, így a tudósok elvetették azt a feltételezést, hogy az emberi tevékenység miatt szûkülõ élettér váltotta volna ki a csimpánzok szokatlan viselkedését.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra