2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kínába tartó tigriscsont-szállítmányt foglaltak le indiai vámosok

Mintegy 230 ezer dollár (52 millió forint) értékû, Kínába tartó tigriscsontot és egyéb állati testrészt foglaltak le indiai vámosok, rövid idõn belül ez volt a harmadik olyan csempészszállítmány, amelyet minden bizonnyal a hagyományos kínai orvoslásban akartak felhasználni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az indiai vámhatóság közleménye szerint tigriscsontokat, koponyákat és összesen 125 kilogrammnyi olyan különleges szarupikkelyt foglaltak le, amely a hangyászokkal távoli rokonságban álló és Indiában védett állatnak számító tobzoskától, más néven pikkelyes hangyásztól származik. "Ezek az állati termékek 10,66 millió rúpiát (52 millió forint) érnek a nemzetközi feketepiacon" - mondta S. Das vámfelügyelõ.

A vámosok, akik egy bejelentés alapján találtak rá a csempészárura, további két illegális szállítmányt is lefoglaltak a múlt héten az ország keleti részén lévõ Guvahati nemzetközi repülõterén. A három razzia során elkobzott áruk teljes értéke 660 ezer dollár (148 millió forint). Az orvvadászok évente átlagosan 30 tigrist gyilkolnak meg az indiai rezervátumokban, jellemzõen azért, hogy kielégítsék a hagyományos kínai orvoslás igényét az olyan állati testrészek iránt, mint a nagymacskák bundája, karmai és csontjai.

2008-ban az indiai miniszterelnök, Manmohan Szing egy nemzeti vadvédelmi bûnmegelõzési hivatalt állított fel azzal a céllal, hogy rendõrségi szakértõk, környezetvédelmi szervezetek és vámosok bevonásával számolja fel a kiépített orvvadász-hálózatot. A tigrisek vadászata világszerte illegálisnak számít. A nagymacskák testrészeivel való kereskedelmet pedig a Washingtoni egyezmény (CITES) tiltja, amelyet 167 ország, köztük India is elfogadott.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint ma nagyjából 1400 tigris él szabadon az indiai vadonban. 2009 augusztusában egy indiai küldöttség érkezett Pekingbe, hogy Kína együttmûködését kérje a tigris testrészekkel való csempészet felszámolásához, ám azóta sem született megállapodás az ügyben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra