2024.03.29. - Auguszta

Megfejtették az orangutánok gesztusait

Skót biológusok létrehozták az orangutángesztusok lexikonját, ugyanis kiderült, hogy a majmok éppoly szándékosan, elszántan és olykor vadul gesztikulálnak, mint az emberek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A St. Andrews Egyetem kutatói elsõ ízben próbálták meg feltárni, hogy mit közöl gesztusai által egy majom a fajtársaival.

Kilenc hónapon át 28 orangutánt figyeltek meg három európai állatkertben. Összesen 64 különbözõ gesztust sikerült feljegyezniük, amelyek közül negyvenet elég gyakran alkalmaztak a majmok ahhoz, hogy jelentésüket egyértelmûen tisztázni lehessen.

Az emberszabásúak karjukkal és lábukkal hadonásztak, nem egyszer energikusan, hogy reakciókat váltsanak ki csapattársaikból. Például ha egy bizonyos tárgyra fájt a foguk, vagy ellenkezõleg, meg akartak osztani valamit, ha játékot kezdeményeztek, közös mozgásra szólították fel, esetleg arrébb küldték társukat, illetve ha be kívántak fejezni egy cselekményt. Amennyiben a gesztus nem váltotta ki a kívánt reakciót, az állatok nagyobb ráhatással alkalmazták.

Kiderült, hogy ha játszani szeretnének, akkor az ütések a leghatékonyabb jelek - ám a fajtársak játékosságának függvényében a bukfenc is elegendõ lehet. Csak a grimaszolásnak nincs nagyon hatása.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra