2024.03.29. - Auguszta

Farkasok tizedelik a juhállományt Dél-Szerbiában

Több mint száz juhot öltek meg farkasok az utóbbi egy hónapban a Koszovóval határos dél-szerbiai Kursumlija járás hegyi falvaiban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Legutóbb egy juhtenyésztésbõl élõ család nyáját érte támadás Sipovac faluban. A farkasok a kerítést átugorva betörtek a karámba, és megöltek 30 állatot, öt másikat megsebeztek.

A vadászegyesületben elmondták: a támadásokat részben az magyarázhatja, hogy a környék a Koszovó és Szerbia közötti szárazföldi biztonsági övezethez tartozik, ezért veszélyes lenne ott hajszát indítani a farkasok ellen. Nikola Milenkovic, az egyesület elnöke hozzátette, noha egyre több a farkas az említett vidéken, ebben az évben is csupán 15 farkast vadászhatnak le.

A támadásban kárt szenvedett gazda, Miroslav Milicevic nem emlékszik, történt-e valaha is hasonló eset a faluban. Mint hozzáfûzte, korábban is volt rá példa, hogy a farkasok háziállatokra támadtak, de ez inkább a téli idõszakra jellemzõ, amikor a vadállatok élelem után kutatva sokszor betörnek a tanyákra.

A juhtenyésztõk gyakran az önkormányzathoz fordulnak kártérítésért. Dejan Milosevic kursumlijai alpolgármester közölte, hogy noha rengeteg pénzrõl van szó, a járás részben kártalanítja az érintetteket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra