2024.04.16. - Csongor

Madárparadicsom Milánó belvárosában

Spontán madármenedék jött létre Milánó egy belvárosi területén, miután bürokratikus akadályok meggátolták a telek beépítését.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A madároázis akkor alakult ki, amikor a kétezer négyzetméteres - egykor egy 152 kilométer hosszú csatornahálózat központját képezõ - Darsena-medence egy részét hat évvel ezelõtt lecsapolták, mivel mélygarázst akartak építeni a területen. A terepmunkák során azonban XVI.. századi falmaradványok kerültek a felszínre, és az építkezés elakadt a bürokratikus engedélyeztetési folyamat útvesztõiben.

Idõközben a víz és a növények részben visszahódították a területet, és megjelentek a madarak is, méghozzá több mint 60 fajnak - az összes olaszországi faj több mint egytizedének - a képviselõi. A LIPU nevû madárvédelmi egyesület és a Természetvédelmi Világalap (WWF) önkéntesei rendszeresen szemlézik és regisztrálják az újabb és újabb megjelenõ fajokat. Sok köztük a vándormadár, amely Afrikából jövet-menet áll meg pihenni a parkban.

Úgy tûnik, hogy a madarakat - no meg a naponta kilátogató madárbarátokat - nem zavarja Európa egyik legkevésbé zöld városának közeli autóforgalma sem. Sokan azt szeretnék, ha a területet újra elárasztanák vízzel, s így helyreállna eredeti állapota.

A LIPU a biológiai sokféleség megõrzéséért száll elsõsorban síkra. A tárgyalások legvalószínûbb kimenetele jelenleg egy kompromisszumos megoldás: a területet újra víz alá helyezik, egy részét azonban megõrzik jelenlegi formájában madároázisként.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra