2024.03.29. - Auguszta

Akár a heringek – két emeletnyi malac a kisteherautóban

A Sátoraljaújhelyi Rendõrkapitányság munkatársai a napokban egy román kisteherautóban 80 egymáson utazó malacra bukkantak. Az állatok egymás hegyén-hátán, víz és szellõzés hiányában Krakkóból tartottak Romániába. A rendõrség a kisteherautó vezetõjével szemben állatkínzás gyanúja miatt indított büntetõeljárást.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Sátoraljaújhelyi Rendõrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járõrei egy közúti ellenõrzés alkalmával Nagyrozvágy és Kisrozvágy közötti útszakaszon ellenõrzés alá vontak egy román állampolgár által vezetett tehergépjármûvet, amely 80 db 30-40 kg közötti sertést szállított.

A jármû vezetõje elmondta, hogy az állatokat Lengyelországban a Krakkói piacon vásárolta, azonban származásukról nem rendelkezett semmiféle okmánnyal, illetve állategészségügyi igazolással sem. A járõrök ezért értesítették a területileg illetékes hatósági állatorvost, aki az állatokat a helyszínen lefoglalta és egy állategészségügyi telepre szállítatta.

A hatósági állatorvos a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy az állatok szállítása nem felelt meg az EU elõírásoknak – mivel víz és megfelelõ szellõzés sem volt biztosítva számukra – így a nem megfelelõ bánásmód az állatok pusztulásához vezetett volna.

A jármûvezetõvel szemben a Sátoraljaújhelyi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztálya a Btk. 266/B §. (1.) bekezdésébe ütközõ állatkínzás bûncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetõeljárást.

Információs háttér: Állatkínzás - Btk. 266/B. §

(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlõsállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elûzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendõ, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetõleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bûntett miatt három évig terjedõ szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bûncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

(A Sátoraljaújhelyi Rendõrkapitányság tájékoztatása alapján)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra