2024.03.29. - Auguszta

Légy jó kutya, ha tovább akarsz élni

A szelíd, jól kezelhetõ kutyák életkilátásai sokkal jobbak, mint az agresszív, rosszul idomítható ebeké.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kanadai kutatók megállapították azt is, hogy a kutyák élettartama döntõen a személyiségüktõl függ. Érdekes tanulmányuk az American Naturalist júniusi számában jelenik meg.

Tapasztalatból tudni lehet, hogy az egyes kutyafajták életkilátásában nagy különbségek lehetnek. Vannak jól ismert összefüggések is: a nagytestû kutyák korábban halnak, mint a kicsik, de azért a "kutyalógiában" még sok kérdés tisztázatlan.

Vincent Careau fõ témája a kutyák biológiai különbségeinek vizsgálata. Az ebek életkori adatait nem csupán a gazdák emlékeibõl merítette, hanem a biztosítók nyilvántartásából is. Kanadában nemcsak az emberekre, hanem az ebekre is több életbiztosító kínál ígéretes lehetõségeket.

A kutató vezette munkacsoport a szakirodalmat átnézve rendezte a statisztikai adatokat, és az állatok várható élettartamát a fajták különbözõ tulajdonságaival vetette össze. Egyértelmûen kitûnt, hogy az engedelmes, jól tanítható, nevelhetõ ebek általában sokkal késõbb fejezik be életüket, mint a türelmetlen, rosszul idomítható fajták.

A kutatók azt is bizonyították, hogy a vadóc kutyák lényegesen több energiát használnak föl, több kalóriát égetnek el, mint a nyugodt, engedelmes ebek. A legjobban tanítható fajták - mint a német juhászkutyák vagy a pudlik - élnek a leghosszabb ideig, míg a dühös természetû pomeráni ebek korábban hagyják itt gazdájukat.

Az életkilátások szempontjából jelentõsége lehet az agresszivitást igénylõ feladatokhoz alapvetõen fontos adrenalinszintnek is, ami egyértelmûen rövidíti a várható élettartamot. A személyiség nemcsak az embernél, hanem kedvelt háziállatánál is megszabja az élet várható hosszát és minõségét is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra