2024.03.29. - Auguszta

Vizesárokba fulladt egy csimpánz a veszprémi állatkertben

Vizesárokba fulladt a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark 11 éves nõstény csimpánza, Ghafula.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A csimpánz a Csimpánzvilág külsõ kifutójában minden elõjel nélkül megpróbálta a biztonsági vizesárkot átugrani, de a 8 méter széles vízfelület legmélyebb részébe esett- mondta az igazgató. Elmondta, hogy a gondozók rögtön észlelték a szökési kísérletet, és a megfelelõ biztonsági elõkészületek megtétele után azonnal megkezdték az állat mentését, de az életét már nem sikerült megmenteni.

Ghafula idén érkezett a veszprémi állatkertbe a hollandiai Amersfoortból, és idõközben jól beilleszkedett csapattársai közé. Az állatkertben a csimpánzok kifutóból való szökését annak hátsó oldalán egy függõleges biztonsági fal, a látogatók oldalán egy nyolc méter széles vizesárok akadályozza meg. A csimpánzok kiválóan másznak, otthonosan mozognak a talajon, de nem tudnak úszni.

A 2009-ben átadott Csimpánzvilág külsõ medencéinek partjain megakadályozva a véletlen baleseteket, kapaszkodófelületek és egy víz alatti párkány került kialakításra. A biztonsági meder szélessége és a mélysége úgy került megépítésre, hogy az minden körülmények között megakadályozza az állatok kijutását - áll az állatkert tájékoztatójában.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra