2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem bírják a biokosztot a madarak

A kis énekesmadarak, mint például a cinegék vagy rigók különös módon nem kedvelik az ökológiai gazdálkodásból származó bioeleséget. Ha tehetik, inkább hagyományos módszerekkel termesztett magvakból csipegetnek - számoltak be brit kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A jelenség okát keresendõ a Newcastle-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a nem biomagvak mintegy tíz százalékkal több fehérjét tartalmaztak. Ez pedig télen jelentõsen megnöveli a madarak túlélési esélyeit.

A kutatás vezetõje, Ailsa McKenzie hangsúlyozta, hogy a tanulmány csak egyetlen összetevõt, a fehérjetartalmat veszi figyelembe. Sajnos azonban nem elhanyagolható az ételben kimutatható rovarirtószerek és egyéb vegyi anyagok hosszútávú hatása.

A kutatók Észak-Anglia harminc kertjében állítottak fel madáretetõket, egyet a hagyományos, egyet pedig a biomagvak számára. A télen több héten át tanulmányozták a madarak táplálkozási szokásait. A biztosabb eredmények érdekében a megfigyelés félidejében kicserélték a két etetõ helyét. A "versenyt" a nem biogazdálkodásból származó magvak nyerték.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra