2024.04.18. - Andrea, Ilma

A kutyavásárlás alapelvei

A kutyavásárlás alapelvei
A kutya egy igazi társ, egy jó barát. Jó vele együtt élni, szeretjük, dédelgetjük, ápoljuk, neveljük. Meg kell tanulnia a helyes viselkedést az emberekkel, vagy akár egyes helyzetekben. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a tanulás, a szocializálás már a születés pillanatától megkezdõdik. Minél többet ismernek meg apró bébiként, annál könnyebben alkalmazkodnak felnõttként.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy kutya szocializálását már a tenyésztõje megkezdi. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, honnan is vásárolunk kutyát. Fontosak azok az emberi tényezõk, mint a szimpátia, a bizalom, a környezet, hiszen tõle fogunk az elsõ idõben tanácsot kérni, hozzá megyünk vissza ha gondunk adódik. A tenyésztõ az, aki kiskutyánk világrahozatalát végigasszisztálta, aki elkötötte a köldökzsinórját, de õ volt az is, aki háromóránként ébredt és segítette a pici szoptatását is. A kutya-ember kapcsolat legelsõ élményei ehhez az idõszakhoz köthetõ, fontos tehát hogyan viszonyul kutyáihoz, a kölykökhöz, vagy csak pénzkereseti eszközt lát az állatokban.

Alapelv, hogy nem szabad kutyát vásárolni aluljáróban, kocsi csomagtartójából, de szakemberek azt mondják bevásárlóközpontban is tilos kutyát venni. Ez utóbbi helyen elég rossz egészségi állapotban tarták a kölyköket és a kórházi kezelések ellenére is nagy százalékban pusztulnak el.

A kutyavásárlás nem egy hirtelen döntés eredménye kell legyen. Miután gondosan kiválasztottuk a faját, gondosan nézzünk utána, mely tenyésztõk jöhetnek számításban. Látogassuk meg a tenyésztõt, nézzük meg milyen körülmények között tartja kutyáit, mikor várható alom, illetve ha már megszülettek a kicsik, akkor kísérjük figyelemmel a tartásukat és fejlõdésüket. Ne vegyük tolakodásnak, sõt, határozottan figyeljünk azokra a tenyésztõkre, akik a velünk kapcsolatosan is kérdéseket tesz fel. Például milyen környezetben kívánjuk nevelni a kutyát, mik a céljaink, elképzeléseink, családi körülmények, akár az életmódunkra vonatkozó kérdések mind-mind a kutyus érdekeit szolgálják, egyben fontos jelen annak, hogy a tenyésztõnek fontos, hogy a bébi megfelelõ otthonra találjon.

A jól szocializálta kutyus barátságos az idegenekkel, játszik, rángatja a cipõt, cipõfûzõt, nadrágot, bármit, ami a foga közelébe kerül. Szívesen rágcsálja az ember kezét, falkában pedig egyszerûen kezelhetetlenek, megrohamozzák az idegeneket is egy kis simogatásért. Ha a kiskutyusok félénkek és összehúzzák magukat, elbújnak, akkor bizonyosan beszélhetünk rossz tenyésztõi magatartásról. Az ilyen kutyákból is lehetnek még megfelelõ viselkedésû felnõtt kutyák, csak egyszerûen rosszabb eséllyel indulnak, mint helyesen gondozott társaik.

A fentiek alapján állítható, hogy a vásárlói felelõsség legalább olyan fontos, mint a tenyésztõi, hiszen az életét, már a gazdijánál éli le és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között.

Kalas Éva

Kutya kell, Mentsen meg menhelyrõl, ebrendészeti teleprõl egy kidobott / utcán született / keverék kis kedvencet!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra