2024.04.25. - Márk

A vándorpatkány a legveszedelmesebb Európába behozott emlõs

A vándorpatkány, a pézsmapocok és a szikaszarvas a legveszedelmesebb az Európába behurcolt emlõsök közül - állapították meg svájci kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Sven Bacher, a Freiburgi Egyetem munkatársa és csapata kialakítottak egy pontrendszert, amely alapján az állatok gazdaságra és környezetre kifejtett hatását értékelték. Azt vizsgálták, hogy a betolakodók fogyasztanak-e õshonos növényeket, elnyomják-e az õshonos állatokat, illetve milyen károkat okoznak az ország mezõ- és erdõgazdálkodásának.

A tudósok összesen harmincnégy emlõsállatfajt vizsgáltak, amelyek az utóbbi ötszáz évben kerültek Európába, és itt megtelepedtek. Egyrészt kiszámították a Svájcban okozott tényleges károkat, másrészt felbecsülték, hogy milyen pusztítást vihettek végbe az adott fajok egész Európára nézve.

A Bacher és kollégái által a Conservation Biology címû szaklapban megjelentetett tanulmány szerint a vándorpatkány, a pézsmapocok és a szikaszarvas mindkét viszonylatban elöl szerepel.

Az eredetileg Közép-Ázsiából származó vándorpatkány (Rattus norvegicus) különösen sok kárt okoz például a gabonakultúrában, illetve megtizedeli a kis rágcsálókat, halakat és madarakat.

Az Észak-Amerikából behurcolt pézsmapocok (Ondatra zibethicus) tönkreteszi a vízi növényzetet, az öntözõrendszereket és a gátakat.

A kelet-ázsiai szikaszarvas (Cervus nippon) elsõsorban az erdei ültetvényekben visz végbe pusztítást.

A kutatók a szürkemókust és a mosómedvét is különösen veszélyesnek találták Svájc számára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra