2024.04.20. - Tivadar

Vadorzók lõtték ki az egyik utolsó jávai orrszarvút Vietnamban

Vadorzók megölték Ázsia egyik utolsó jávai orrszarvúját. A rinocérosz csontvázát a vietnami Cat Tien Nemzeti Parkban találták meg - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tetem megtalálása nagyon rossz hír az állatvédõk számára, hiszen a WWF becslései szerint a rendkívül ritka állatnak már legfeljebb csak tíz példánya él az ázsiai kontinensen.

"Egyelõre az is vitatott, él-e még egyáltalán jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) Vietnamban" - jelentette ki Martin Geiger kutató. Az indonéz szigeten, Jáván egyelõre ötven ilyen rinocérosz él.

A WWF és a helyi természetvédelmi szervezetek vizsgálataiból kiderült, hogy az állatot február közepén lõtték ki az orvvadászok. A szarvát, amelyet gyógyító erejûnek tartanak, kiszakították. Bár az ezzel való kereskedelem mindenütt tilos, a feketepiac virágzik: több ezer eurót is elkérnek a szarv kilogrammjáért.

A jávai orrszarvú korábban Délkelet-Ázsia elterjedt állata volt, mára azonban a legtöbb országban kihalt. Csupán Jáva szigetén és talán Vietnamban találhatók példányok. 1988-ig úgy vélték, hogy a kontinensen már nincs élõ példány, ekkor azonban elejtettek egy példányt Vietnamban - mondta el Roland Gramling, a WWF szóvivõje.

Geiger hangoztatta: jelenleg világszerte sehol sem élnek fogságban jávai orrszarvúk, ezért ha a faj kihal a vadonban, akkor örökre eltûnik a Föld színérõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra