2024.04.24. - György

Húskockák, méreggel átitatva

Huszonöt év után a szakemberek és madarászok örömére újra fészket raktak a fokozottan védett békászó sasok Somogy megyében. Az öröm azonban nem tartott sokáig, nemrégiben egy beteg sas került elõ a megye északi részén, és az állatorvosi kezelés ellenére elpusztult.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A boncolás során szándékos mérgezésre utaló nyomokat találtak – mondta a megyei internetes oldalnak Kenéz István, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi õre. Elhullása elõtt az állat olyan húsdarabokat fogyasztott, melyek a természetes környezetében nem fordulhatnak elõ. A méreg gyorsabban végzett vele, mint ahogyan meg tudta volna emészteni ezeket. A gyomortartalomban megmaradt, méreggel kezelt húsdarabok toxikológiai vizsgálata még tart, így nem tudják, milyen vegyszerrel okozta valaki ezt a pótolhatatlan veszteséget a természetben.

A szakemberek valószínûsítik: mérgezett húst fogyaszthatott az állat, hiszen a madár gyomrában felkockázott színhúst találtak. Régebben gyakorlat volt a mérgezés a kártékonynak ítélt madarak és emlõsök ritkítására, azonban ez már évtizedek óta tilos. Feltehetõ, hogy további mérgezett húsdarabok is találhatóak a területen, életveszélyt jelentve más vad- vagy háziállatokra, de akár az emberre is. A vaddisznó kifejezetten gyakran fogyaszt döghúst, ami a vad szervezetében felhalmozódva könnyedén bárkinek az asztalára kerülhet.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága arra figyelmezteti a vadászokat, a természetjárókat, a gazdálkodókat, hogy ha bárhol húsdarabokat, vagy háziállattetemet, esetleg tetemrészt találnak olyan helyen, ahol az normális körülmények között nem fordulhatna elõ, akkor saját biztonságuk érdekében kerüljék a megérintését. Másrészt az elõkerülés helyét nagy óvatossággal, de lehetõleg feltûnõen megjelölve, jelezzék a rendõrségnek, a Somogy megyei állategészségügyi hatóságnak vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának, hogy a szakemberek biztonságban felszámolhassák a felelõtlen ember okozta veszélyforrást.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra