2024.03.29. - Auguszta

Sáskajárás pusztít Ausztrália keleti részén

A kontinens árvizei és viharai után sáskarajok tömegei lepték el Ausztrália keleti részét, hatalmas károkat okozva a legfontosabb mezõgazdasági területeken.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Chris Adriaansen, a környezeti katasztrófával foglalkozó testület vezetõje elmondta: az észak-keleti Queensland állambeli Longreachtõl a Melbourne-ig és Adelaide-ig terjedõ területeket szállták meg a sáskák. Ez pedig nagyjából 500 ezer négyzetkilométert jelent.

"Amivel jelenleg dolgunk van, az nem más mint egy hatalmas és kiterjedt invázió, amely természetes következménye annak, hogy az elmúlt idõszakban rengeteg csapadék hullott erre a térségre" - mondta. A szakértõ szerint vannak olyan rajok, amelyek együttesen nagyjából 300 négyzetkilométert foglalnak el, ez négyzetméterenként körülbelül 10 sáskát jelent.

A helyi média beszámolói szerint a sáskavésznek eddig több ezer hektárnyi termõföld esett áldozatául és a rovarok komoly károkat okoztak a legfontosabb mezõgazdasági körzetben elterülõ legelõkön és kertekben is. A rovarok megdézsmálták a korábban ültetett gabonanövények jórészét, de elsõsorban a legelõkön garázdálkodnak. A szaporodási idõszak közeledtével pedig valószínûleg megsokszorozódik a számuk - mondta Adriaansen. "Szeptember közepétõl kezdõdõen október végéig újabb hatalmas invázióra számítunk ezen a területen" - tette hozzá.

Mostnában hatalmas mennyiségû csapadék árasztotta el Queensland állam déli részét és Új-Dél-Wales északi területeit. Az esõzések azonban nem csak a majdnem egy évtizednyi szárazságnak vetettek véget, de sajnos kiváló élõhelyet teremtettek a sáskáknak is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra