2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ausztrál bennszülöttek védelmi övezetet jelöltek ki a szirtikenguruknak

Ausztrál bennszülöttek hatalmas, több mint két luxemburgnyi területet jelöltek ki a szirtikenguruk védelmére az ország középsõ részén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az 580 ezer hektáros terület kijelölését Peter Garrett ausztrál környezetvédelmi miniszter is támogatja. Mint mondta, a lépés segítheti a feketelábú szirtikenguru (Petrogale lateralis) túlélését, mert védett körülményeket biztosít a kevés megmaradt populáció egyikének.

A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába sorolja, ausztrál szakértõk szerint azonban már csak mintegy 100 példány maradhatott belõlük a vadonban.

Az õslakosok által irányított új rezervátum más védett területekhez kapcsolódik, amelyek egy összesen 12 millió hektáros természetvédelmi "folyosót" alkotnak, átszelve az ország jelentõs részét.

A õslakos közösség vezetõje, valamint Kenneth Ken, a védett területek ügyvezetõje egyetértett abban, hogy a rezervátum új munkahelyeket is teremthet a hátrányos helyzetû bennszülöttek körében.

"Gondoskodnunk kell a feketelábú szirtikengururól, a homoki lábastyúkról és a nagy sivatagi szkinkrõl, mert könnyen kihalhatnak, nekünk viszont valamibõl taníttatni kell gyermekeinket" - mondta Kenneth Ken.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra