2024.04.24. - György

Egy reménysugárral kevesebb maradt a szumátriai orrszarvúnak

A kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú megmentése központi téma Indonéziában. Annál tragikusabb fordulat, hogy egy fogságban vemhesült nõstény állat úgy tûnik, elvetélt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Becslések szerint mindössze kétszáz orrszarvú él már csak a természetben, számuk tavaly óta a felére csökkent. Vesztének elsõ számú okozója az orvvadászat.

Februárban óriási szenzáció történt - a nyolcéves Ratu vemhesült. A faj sorsáért aggódó tömegek reménykedni kezdtek, hogy az országban elsõ ízben születhet fogságban szumátrai orrszarvú.

Widodo Ramono, az Indonesian Rhino Foundation ügyvezetõ igazgatója azonban most arról számoltak be a BBC-nek (www.bbc.co.uk), hogy a legutóbbi ultrahangos vizsgálat alkalmával már nem látszódott a magzat - az anyaállat tehát minden valószínûség szerint elvetélt.

A szakértõk azt remélik, hogy Ratunak valamikor még a hónap folyamán peteérése lesz, és újra próbálkozhatnak fedeztetésével. A nõstény azonban már az elsõ alkalommal sem vemhesült könnyen. Amikor elõször találkozott Andalas nevû partnerével, az üldözõbe vette õt, és komoly sebesüléseket okozott neki. Ratunak csupán a negyedik próbálkozásra sikerült teherbe esnie.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) a Föld egyik legveszélyeztetettebb emlõsállata. Régóta az orvvadászok hõn áhított célpontja. Õsi hiedelem szerint szarvai gyógyító hatással bírnak, különösen a hagyományos ázsiai orvoslásban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra