2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A tyúkólba dugta el a sólymot, héját és karvalyt

Szakhatósági engedélyek nélkül tartott különösen védett madarakat egy törökszentmiklósi és egy fegyverneki férfi, ellenük vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda – közölte Ábrahám Attila, a környezeti bûnözés elleni osztály vezetõje.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az alezredes szerint a két férfi – aki a nyomozás adatai alapján tisztában volt azzal, hogy engedély nélkül nem tarthatta volna a ragadozó madarakat, nem megfelelõ körülmények között – egy volt gazdasági épületben, illetve tyúkólban helyezte el a két kerecsensólymot, két védett héját és egy karvalyt. A két férfit még tavaly szeptemberben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság járõrszolgálata buktatta le, és tett feljelentést az ügyben. Ábrahám Attila szerint a madarakat – egy beteg héja kivételével – októberben sikerült visszaengedni a természetbe.

A gyanúsítottak ellen természetkárosítás bûntette miatt javasol vádemelést a rendõrség, tettükért öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntethetõk. A fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint, míg a védett héja és a karvaly eszmei értéke 50-50 ezer forint. A fokozottan védett kerecsensólyom európai állománya veszélyeztetett, az állomány jelentõs része Magyarországon költ. A 2009-es felmérések alapján az állomány 220 párra tehetõ. Magyarországtól nyugatra csak Ausztriában él néhány pár kerecsensólyom.

A ragadozó madarakkal kapcsolatos tevékenységek – így a solymászat is – törvényileg szabályozottak. A madarak megszerzéséhez, tartásához szakhatósági engedélyekre van szükség, és vizsgákat kell letenni. A nyomozás során bizonyítható volt, hogy az eljárás alá vont két férfi a megfelelõ engedélyek nélkül szerezte meg és tartotta a madarakat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra