2024.03.29. - Auguszta

Dalmata

Dalmata
A dalmata erõs, vízszintes hátán jól kirajzolódik a marja. A lágyéka erõs, enyhén ívelt,a hátsó testrésze izmos, lekerekített. Farka a tövénél vaskos, majd kihegyesedik, csaknem a csánkig ér, és a kutya enyhén felfelé görbítve tartja. Mellkasa nem túl széles, de mély és tágas. A feszes, izmos vállak mérsékelten ferdék, a könyökök közel vannak a testhez. Lábai egyenesek, hengeres csontúak, a térd erõsen hajlott. Mancsai macskáéhoz hasonlóak, azaz köralakúak, szorosan zárt, erõs, íves lábujjakkal. A viszonylag hosszú és feszes nyak szépen ívelt. Viszonylag hosszú, lapos koponyával, amely a fülek között meglehetõsen széles.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fej ránctalan. A stopp mérsékelt, az arcorri rész erõs és hosszú – de soha nem csõrszerû –, az ajkak feszesek és összesimulók. A finom, vékony, közepes nagyságú fülek magasan tûzöttek,a fej mellett lógnak. Közepes nagyságú, távol ülõ, kerek szemei értelmes és eleven tekintetûek, gyakran eltérõ színûek. A szemek pereme feszes. A dalmata harapása ollószerû.

Szõrzete rövid, merev, sûrû, sima és fényes. A dalmata kétféle színezetben ismert: májszínû, illetve fekete pettyes. Az alapszín mindkét esetben hófehér, s rajta 2-3cm átmérõjû, élesen elhatárolódó pettyek láthatók. A pettyek ideális esetben nem fedhetik át egymást, és egyenletes eloszlásúnak kell lenniük. A végtagokon lévõ pettyeknek valamivel kisebbnek kell lenniük a testen lévõknél. Az orr és a szem pereme a májszínû egyedeknél barna, a feketéknél fekete. A dalmata születéskor fehér színû, a foltjai csak késõbb alakulnak ki. Meglehetõsen érzékeny, vesebetegségekre öröklötten hajlamos fajta.

A dalmata jó kedélyû, barátságos és értelmes kutya. Társaságkedvelõ, kiegyensúlyozott természete van, a gazdáját és családját nagyon szereti, és minden érdekli, ami körülöttük történik. Éber eb, mindig jelzi, ha valami nincs rendben. Nem érdemes arra számítani, hogy jó házõrzõ lesz, mert hiányzik belõle az agresszivitás. A dalmata általában nagyon szereti a társaságot, remekül kijön a család többi kutyájával és a szabadban megismert idegen ebekkel is. A gyerekekkel szintén jó a kapcsolata. Rendszerint a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okoz gondot, feltéve, hogy megfelelõ volt a szocializációja. A látogatókkal szembeni magatartása a kutya egyéniségétõl függ: vagy éberen,vagy vonakodóan viselkedik. Városi tartásra alkalmas luxusállat.

A dalmatát nem túl nehéz nevelni, de természetének van egy csökönyös oldala, amely fõként akkor erõsödik meg, ha túl sokat várnak tõle, vagy ha elveszíti érdeklõdését a gyakorlatok iránt. Ha helyesen viselkedik, nagyon meg kell dicsérni – ezt esetleg jutalomfalatokkal is meg lehet erõsíteni –, és a gyakorlatokat mindig variálni kell. Sem a túl szigorú, sem a túl engedékeny nevelés nem célravezetõ, az arany középutat kell megtalálni. Világszerte kedvelt családi kutya, de inkább a sportosabb családoknak ajánlható. Meg lehet próbálkozni a kutyás sportokban való részvételével, de úgy, hogy ne a versenyzés, hanem a kutya és a gazda szórakozása legyen a fõ szempont.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra