2024.04.25. - Márk

Hímterhesség és szelektív abortusz a tûhalnál

A kicsi, karcsú tûhal elõkelõ helyen áll az állatvilág furcsaságai között, mivel a faj hím egyedei esnek teherbe. A Nature tudományos magazin csütörtöki számában megjelent tanulmány szerint ráadásul szelektív abortuszt is végez a hím az ivadékok között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tûhal a csikóhal rokona, szintén a testében hordozza az embriókat, egy különleges szervben, amelybe a nõstény elhelyezi párzás közben petesejtjeit. A hím tûhal öt és negyven közötti utódot képes hordozni áttetszõ erszényében, terhessége 12-14 napig tart.

Egy friss tanulmány azonban azt is kiderítette a tûhalról, hogy kiválasztja, melyik ivadék legyen túlélõ, méghozzá attól függõen dönt sorsukról, hogy mennyire vonzó számára az anya.

Kim Paczolt és Adam Jones texasi biológusok több egymást követõ nemzedéken át vizsgálták a hím tûhalak idõre világra jött ivadékait. Megfigyelték, hogy egyes tûhalak nagyszerû apák voltak, míg mások csapnivalók. Kiderült, hogy a megoldás kulcsa abban rejlett, mennyire vonzódott párjához a hím. A hím tûhalak szívesebben kerestek nagyobb nõstényeket a párosodáshoz - állapították meg a kutatók.

Amikor kevésbé vonzó nõsténnyel párosodtak, gyakran szelektív abortuszt végeztek az embriók egy részén, nyilvánvalóan azért, hogy erõforrásokat õrizzenek meg jövõbeli szaporodási lehetõségeikre. "A lényeg úgy tûnik az, hogy amikor a hímnek tetszik az anya, jobban bánik a kicsinyekkel" - mondta Kaczolt.

A kutatók ennek okait még nem értik teljesen, ám a megfigyelt párkapcsolatot igen specifikusnak tartják. Ez az elsõ alkalom, amikor hímeknél figyelték meg, hogy közösülés után döntenek arról, mely utódokat érdemes megtartaniuk, illetve kihordaniuk.

A tûhal 10-12 centiméter hosszúságú és a meleg tengervizeket kedveli.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra