2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ebek veszettség elleni kötelezõ védõoltása

Valószínûleg minden kutyatartó tudja, hogy az állatait minden évben kötelezõ beoltania veszettség ellen.

A jelenleg érvényben lévõ állategészségügyi jogszabályok azt írják elõ, hogy minden 3 hónapnál idõsebb ebet 30 napon belül (tehát 3 és 4 hónapos kora között) be kell oltani veszettség ellen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ezt az oltást 6 hónapon belül meg kell ismételni, így a fiatal kutyák elsõ életévükben két alkalommal kapnak veszettség elleni oltást. Az egy évnél idõsebb kutyákat évi egy alkalommal kell vakcinázni. Az oltással egy idõben kötelezõ az állatokat féregteleníteni is.

Az oltást olyan magán állatorvosok végezhetik el, akik erre a feladatra engedélyt kaptak. Az oltást az állatorvos elvégezheti a rendelõjében, vagy az állat tartási helyén is, ha ebben a tulajdonossal megállapodik. A Magyar Állatorvosi Kamara a területileg illetékes kerületi fõállatorvos engedélyével minden településen szervezett oltásokat is tart megkönnyítve az állatok problémamentes beoltását. A szervezett oltások helyérõl és idejérõl a helyben szokásos módon (hangosbeszélõ, újságok, postai értesítések) tájékoztatják az állattartókat. A szervezett oltásokat most a jogosult állatorvosok végezhetik el.

Az eboltásról igazolást kell bemutatni abban az esetben, ha azt a közterület felügyelet emberei kérik, vagy az állat harapásával kapcsolatban a hatósági vagy jogosult állatorvosnak el kell járnia.

Az oltás díja a felmerülõ költségeken kívül, államigazgatási szolgáltatási díjat is tartalmaz, amit az állatorvosok befizetnek az államkasszába. A rendelõben és az állat tartási helyén végzett vakcinázásért magasabb összeget kell fizetnie a tulajdonosnak, mint a szervezett eboltás keretében.

Az ebek kötelezõ, veszettség elleni védõoltásán kívül érdemes tájékozódni az oltás alkalmával a fertõzõ betegségek elleni, ajánlott védõoltások esedékessége felöl is. A kutyák fertõzõ betegségei ellen érdemes évi egy alkalommal oltással védekezni. Ha az állat megbetegszik ezen vírusok, vagy baktériumok által okozott betegségekben, a kezelés komoly anyagi áldozatot kíván. Az állat elpusztulhat a kezelés alatt, vagy csak maradandó egészségkárosodással gyógyul meg.

A macskák számára nem kötelezõ a veszettség elleni védõoltás, de járványügyi szempontból, különösen a nem csak zárt lakásban tartott állatok esetében ajánlott õket is vakcinázni. Ezt az oltást nem a szervezett eboltás helyszínén, hanem állatorvosi rendelõben, vagy otthon kell elvégeztetni. A veszettség elleni védõoltással egy idõben végezzük az állatok féregtelenítését is, amit ajánlatos 6 hónap múlva megismételni.

Ha a kötelezõ oltás alkalmával felkeresik állatorvosukat, ez jó alkalom arra, hogy kedvencük esetleges egészségügyi problémáit megvizsgáljuk és megbeszéljük az aktuális problémákat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra