2024.03.29. - Auguszta

Tranzitút vagyunk az illegális elefántcsont-kereskedelemben

Az elefánt, a tigris és a tonhal a téma a vadon élõ növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmérõl szóló konferencián Katar fõvárosában, Dohában. A legális kereskedelem legnagyobb felvevõpiaca az Európai Unió, de jut ide az illegális forgalomból is bõven. Magyarország tranzitútvonalnak számít.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elefántcsont-kereskedelmet több mint húsz éve tiltották meg, de mindig van valaki, aki szeretne enyhíttetni a szigoron. Idén Tanzánia és Zambia közölte, szeretne újra kereskedni elefántcsonttal. A dohai konferencia egyik magyar résztvevõje, a Környezetvédelmi Minisztérium fõosztályvezetõ helyettese, Rodics Katalin azt mondta: pár éve, mikor Kína és Japán vehetett legálisan száz tonna elefántcsontot, kiderült, nagyon sok állatot lõttek ki illegálisan.

Illegális szállítmány Magyarországon is keresztülmegy. Rodics Katalin szerint Ferihegyen a vámosok gyakran találnak illegális elefántcsontot a különbözõ szállítmányokban.

A környezetvédõk nyomására a legnagyobb internetes aukciós társaság, az E-bay tavaly tiltotta be az elefántcsontból készült tárgyak kereskedelmét.

A konferencián nemcsak az elefántok, hanem a tonhal és a tigris miatt is éles vita és hatalmas lobbizás várható Rodics Katalin szerint. A legjobb szusi állítólag a kékúszójú tonhalból készül, és ez a legfõbb oka annak, hogy csaknem az összes példányt kifogták már. Monaco teljes kereskedelmi tilalmat javasol, az érintett Japánt viszont ez érzékenyen érintette. A kínaiak pedig annak nem örülnek, hogy egy javaslat szerint nem tenyészthetnek tigrist gyógyászati célokból.

A konferencián elfogadott határozatokat kötelezõ betartani. Ha valamelyik ország azt megszegi, kereskedelmi tilalommal lehet büntetni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra