2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Életre bukkantak az Antarktisz 183 méter vastag jégtakarója alatt

Egy rákszerû állatra és egy medúzafélére bukkantak kutatók az Antarktisz közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szokatlanul magas rendû élõlényeket egy 183 méter vastag antarktiszi jégtakaró alatt találták, amelyen az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA fúrt lyukat. A 20 centiméter átmérõjû résen leeresztettek egy videokamerát, amelybe a kutatók nagy meglepetésére belekapaszkodott egy, a garnélarákkal távoli rokonságban álló Lyssianasid amphipod, és sikerült elkapni egy csápot is, amely egy kb. 30 cm-es medúzáé lehet.

A felfedezésérõl szóló videofelvételt szerdán mutatják be egy amerikai geofizikai konferencián.

A tudósok nem értik, hogy élhetnek ilyen fejlett élõlények olyan mostoha körülmények között, mint a Déli-sarkvidék vastag takarója alatti jéghideg, fény nélküli víz.

Felmerült, hogy az észlelt lények talán csak véletlenül vetõdtek a jégtakaró alá az óceánból, de ezt a legtöbben elvetik, mert a legközelebbi nyílt tenger 20 kilométerre van a fúrt lyuktól, és egyébként is nagyon valószínûtlennek tûnik, hogy azon a parányi helyen, ahol a kamera felvételeket készített, rögtön két eltévedt állatba is beleakadjanak.

Rejtély, hogy mivel táplálkoznak e jég alatti lények. Mikrobák ugyan képesek az óceán bizonyos kémiai anyagaiból táplálékot elõállítani, de egy olyan fejlett élõlény, mint az amfipoda, aligha.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra