2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Titokzatos vesebetegség veszélyezteti az ibériai hiúzt

Titokzatos vesebetegség veszélyezteti az ibériai hiúzt, az Ibériai-félsziget jellegzetes, kihalófélben levõ állatfaját, ám úgy tûnik, hogy a kór csak a fogságban nevelt példányokat támadja meg - közölte a ragadozó védelmével foglalkozó spanyol szervezet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ismeretlen eredetû krónikus betegség december óta már három ibériai hiúz (párduchiúz) halálát okozta. Az elhullott állatokat fogságban tenyésztették a 2003-ban elindított hiúzvédelmi program keretében.

A jelenleg fogságban nevelt 72 nagymacska több mint egyharmadánál jelentkeztek arra utaló tünetek, hogy ebben "a krónikus vesefertõzésben" szenvednek. Spanyolország két hiúztenyésztõ központjának állatorvosai és gondozói szakértõk bevonásával azon dolgoznak, hogy meghatározzák a betegség eredetét, és kiküszöböljék az újabb esetek elõfordulását - tudatta a szervezet közleményében.

A hiúzvédelmi program célja, hogy elegendõ példányt tenyésszenek fogságban a kihalással fenyegetett macskafélébõl, és azután visszaengedjék õket a természetbe. A visszaszoktatási szakasz az idén kezdõdött meg.

A vadon élõ ibériai hiúzok számát kétszázra becsülik, többségük Spanyolország déli részén található természetvédelmi területeken. A XX. század elején még körülbelül 100 ezren voltak Spanyolországban és Portugáliában. A párduchiúz-állomány drámai megfogyatkozását a városok terjeszkedése, az ellenük folytatott vadászat és a legfõbb zsákmányuk, az üregi nyúl betegség okozta megritkulása idézte elõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra