2024.04.24. - György

Egyes polipok lepényhalakat utánoznak

A polipok még a szakértõket is rendszeresen meglepik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A találékony puhatestûek közül néhányan kókuszhéjból építenek maguknak menedéket, mások üvegekrõl csavarják le a zárat, hogy hozzájuthassanak a benne rejlõ élelemhez. A tengerbiológusok most azt figyelték meg, hogy a fejlábúak lepényhalnak álcázzák magukat.

Az amerikai Woods Hole Tengerbiológiai Laboratórium kutatócsapata a Karib-tengerben lett figyelmes a magukat álcázó polipokra. A Macrotritopus defilippi fajba tartozó puhatestûek Bothus lunatus elnevezésû lepényhalnak tûntették fel magukat, hogy támadóikat megtévesszék - számoltak be felfedezésükrõl a kutatók.

A páva lepényhal néven is emlegetett halak igen gyakoriak a Karib-térségben. A polipok nem csupán "példaképük" körvonalait és színét próbálták meg a lehetõ legpontosabban utánozni, hanem még úszási sebességüket is. A kutatók úgy vélik, hogy a megtévesztés a ragadozók étvágyát hivatott elvenni. A polipból ugyanis könnyûszerrel lehet kis darabkákat kicsippenteni, míg a szívós lepényhal esetében az egész állatot le kell nyelni - ez pedig sokaknak meghaladhatja a kapacitását.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra