2024.04.19. - Emma

Menhelybezárás miatt halhatnak meg a kutyák!

Éhhalál szélére kerültek az állatok, mert a fenntartó nem tudja fizetni az ellátási költségeket. Pakstól mintegy 40 km-re található a menhely, ahol eddig több mint 90 kutya élt. A menhely rezsijét és az állatok ellátásához szükséges összeget azonban nem sikerült elõteremteni, így az állatokra-ha nem sikerül gazdit találni-halál vár.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A problémákat az okozza, hogy elfogyott az alapítvány pénze, amihez az is hozzájárult, hogy míg korábban a település 300.000 forinttal támogatta a menhelyet, de idén erre már nem került sor. Az Állategészségügyi Igazgatóság is vizsgálatokat folytatott z állattartás körülményeivel kapcsolatban, de nagy hiányosságokat nem tártak fel.

Problémát jelent egyebek mellett az is, hogy megszûnt a telep egészségügyi felügyelete, az állatok szeparálása nem megoldott, emiatt folyamatos a szaporulat. A hatóság a menhely mûködési engedélyét visszavonta, mert úgy látta az állatok elhelyezése és takarmányozása nem megoldott.

Magyarországon nem ez az elsõ eset amikor menhely bezárásra kerül sor. Az állatvédõknek és a jószándékú támogatóknak hála az állatok ezekben az esetekben is megmenekültek.

Korábbi menhelybezárások:

Üröm- Móna Gyula a fenntartó halála miatt 2004-ben kerültek az éhhalál szélére a fõleg agár fajtájú ebek, kecskék, bárányok, és számos macska. Móna agártenyésztésbõl tartotta fenn magát, de halála után hozzátartozói nem vállalták a telep fenntartását. Akkor állatvédõk számos elhullott állatot találtak a telep területén.

Sopronból 190 kutya került különbözõ menhelyekre, még 2007-ben. Õrsi András tájfutó bajnok, és kutyatenyésztõ a többszínû mudi kitenyésztésével kísérletezett. Ennek eredményeképp nagyon sok genetikailag sérült kutya született. Állatvédõ szervezetek összefogásának hála az állatokat elhelyezték.

Az állatok mentését a Zöld Zebra Egyesület koordinálja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra