2024.04.25. - Márk

Grizzlyk költöztek a jegesmedvék otthonába

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzly medvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyrõl eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élõhelye.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Amerikai Természettudományi Múzeum és a City University of New York biológusainak tapasztalatai szerint a grizzlyk (Ursus arctos horribilis) egyre gyakrabban tûnnek fel a kanadai Manitoba tartományban, ahol kihalt alfajnak számítanak.

A barnamedve észak-amerikai, nagytermetû alfaja vetélytársa, sõt ragadozója is lehet a Wapusk Nemzeti Park jegesmedvéinek. A grizzlyk ugyanis minden bizonnyal egy helyen telelnek a jegesmedvenõstényekkel, és a téli álomból egyszerre ébredve megölhetik azok bocsait - magyarázta Linda Gomerzano a Canadian Field Naturalist címû folyóiratban, amelynek cikkét a ScienceDaily címû tudományos hírportál ismertette (www.sciencedaily.com).

A kutatók 2008 augusztusában pillantották meg az elsõ példányt. Ezt követõen átnézték az összes feljegyzést a park medveállományáról, és 1996 elõttrõl nem találtak grizzlyk észlelésérõl szóló információt. 1996 és 2008 között azonban kilenc alkalommal látták a barnabundás ragadozót, 2009 nyarán pedig három további megfigyelés történt.

A tudósok eddig úgy vélték, hogy a Hudson-öböltõl északra elterülõ kopár, táplálékban szegény táj áthatolhatatlan akadály a Yukon vagy a Nunavut territórium felõl érkezõ grizzlyk számára. A jelek szerint néhányan mégis átverekedték magukat, és elérték a rén- és jávorszarvasban, halban, bogyókban dúskáló kanadai Wapusk Nemzeti Parkot.

Egyelõre nem tudni, hogy maradnak-e vagy továbbállnak. Az öreg krí indiánok úgy vélik, hogy ha a grizzlyk egyszer rátalálnak egy bõséges táplálékforrásra, akkor meg is telepednek ott - mondják a kutatók. A kérdés csupán annyi, hogyan kezeljék õket. Kanadában mindkét faj megkülönböztetett figyelemben részesül: a jegesmedve Manitoba tartományban veszélyeztetettnek számít, míg a grizzlyt kipusztultként tartják nyilván.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra