2024.03.29. - Auguszta

Az ember csak kicsit intelligensebb a delfinnél

Az ember intelligensebb a delfinnél, igaz, éppencsak - derült ki az atlantai Emory Egyetem kutatásából, amelyet a legnagyobb amerikai tudományos szervezet, az AAAS éves konferenciáján ismertettek San Diegóban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Lori Marino amerikai kutató a palackorrú delfinek szürkeállományát vizsgálta behatóan, hogy pontos ismereteket szerezzen. A kutatások során kiderült: a delfinek némileg kisebb agyállománnyal rendelkeznek, ezzel szemben agyuk erõsebben barázdált és nagyobb a felülete - ez utóbbi kiegyenlítheti a "hiányzó" tömeget.

A palackorrúak agyának barázdáltsága különösen a neocortexet, vagyis az agykéreg külsõ rétegét érinti, ami felelõs az összetettebb gondolkodásért és az öntudatért - számolt be Marino a szervezet hétfõn zárult éves konferenciáján.

Az ember és a delfin közötti intelligenciaverseny továbbra is szoros, egy "vesztes" kiléte azonban már nyilvánvaló: az emberszabásúak - például a csimpánzok és a gorillák - a palackorrú delfinekhez és más delfinfajtákhoz képest is jelentõs hátrányban vannak.

Az emberszabásúak agya mindössze kétszer olyan nagy, mint a hasonló méretû állatok átlagos agymérete. A delfineké ezzel szemben ötszöröse annak, mint azt testméretük alapján várni lehetne, az emberé pedig hétszerese. Az emberszabásúak a más szempontokat - többek közt az agy felépítését - tekintve is jócskán elmaradnak a delfinektõl.

A palackorrúak minden követelménynek eleget tesznek, amelyek szerint az egyes példányokat egyéniségként lehet kezelni - vélekedett a kutatási eredmények értelmezését illetõen Thomas White, a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem etika professzora. Egyaránt vannak pozitív és negatív érzéseik, érzelmeik. Öntudattal is bírnak, és képesek megszabni viselkedésüket. Észreveszik magukat a tükörben - erre ez az emberen és az emberszabásúakon kívül csak õk képesek. Megismerik egymást és tisztelettel közelítenek társaikhoz. A palackorrúak meg tudnak oldani összetett feladatokat, mindezt analitikusan és tervszerûen teszik.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra