2024.04.18. - Andrea, Ilma

Algaevõ halakkal tisztítják meg a kínai Taihu tavat

Algaevõ fehér busákat engednek Kína harmadik legnagyobb édesvízi tavába, a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Taihuba - jelentette hétfõn a Hszinhua hírügynökség.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A következõ néhány napban összesen 20 millió halivadékot telepítenek a 2400 négyzetkilométer területû tóba, többségükben fehér busákat - tájékoztatott a területi halászati hivatal igazgatója, Lin Csien-hua (Lin Jianhua).

Minderre a féktelenül szaporodó algák miatt van szükség - magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy négy településen végzik egy idõben a telepítést, közülük kettõ a szomszédos Csiangszu (Jiangsu) tartomány területére esik.

A fehér busák általában 1,5-2 kiló súlyúak és életük során 50 kilogramm algát képesek elfogyasztani. A szakemberek becslése szerint a halak többsége szeptemberre elérheti végsõ súlyát.

A helyi kormányzat épp egy éve kezdte "befogni" e halfajt a tó tisztításába, miután a tó vizét ért szennyezõdések következtében 2007-ben a kékes-zöld algák mennyisége már kritikus helyzetet teremtett. "Mindez már 17 millió ember ivóvízellátást veszélyeztette" - állapította meg Lin.

A helyi halászok ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a kifogott halak és garnélarákok az elmúlt években méretre és súlyra is sokkal kisebbek voltak.

A beszámoló szerint a fehér busák telepítésének költségét kormányzati pénzbõl és adományokból fedezik. Eddig 600 ezer jüant, mintegy 17 és fél millió forintot gyûjtöttek a lakosság körébõl, ami több mint egymillió busaivadék megvásárlására volt elegendõ. Az adománygyûjtést január 20-án kezdték húsz helyi lap közremûködésével.

A fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix Valenciennes) finom kopoltyúszûrõvel rendelkezõ algaevõ kínai pontyféle. A halastavak leghasznosabb növényevõ halfajának tartják, amely a legolcsóbban állít elõ értékes halhúst, és ezért is tenyésztik világviszonylatban a legnagyobb arányban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra