2024.03.29. - Auguszta

"Medvekirályság" lett Székelyföld a gazdasági válságban

A medvék egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat Székelyföldön, ahol az elmúlt években jelentõsen megcsappant az érdeklõdés az állatok vadászata iránt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Hargita megyei állami erdészet vezetõi szerint drasztikusan csökkent azok száma, akik hajlandók szervezett vadászat keretében a medvék nyomába indulni. Catalin Mutica, a Hargita megyei állami erdészet vezetõje az Agerpres hírügynökségnek elmondta: tavaly õsszel csak négy medvét lõttek ki a vadászok, 2008-ban viszont majdnem négyszer nagyobb volt a zsákmány.

A szakemberek szerint a medvevadászat iránti csökkenõ érdeklõdés évek óta tart, amit részben a gazdasági válsággal magyaráznak. Romániában általában a külföldiek hódolnak ennek a hobbinak, ami cseppet sem olcsó, hiszen egy kilõtt medve ára rendszerint 5-10 ezer euró között váltakozik.

A vadászok azonban elõre nem tudhatják pontosan, hogy mennyire drága medvét ejtettek el. Így egy vadászat után a zsákmány akár csak 3 ezer euróba kerülhet, de van olyan példány is, amelyért 15 ezer eurót kell fizetni.

A Hargita megyei állami erdészet az ebbõl befolyó összeget a többi állat etetésére fordítja a téli hónapokban. Becslések szerint a hargitai állami tulajdonú erdõkben körülbelül 370 barnamedve tanyázik, de számuk sokkal nagyobb lehet a magánerdészetekben élõ példányokkal együtt.

Románia Európa legnagyobb barnamedve-populációjával rendelkezik, számukat ötezerre becsülik.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra