2024.03.29. - Auguszta

Húsevõ hangya az új csodafegyver az aga varangyok ellen Ausztráliában

Új csodafegyvert, húsevõ hangyákat vetnek be ausztrál tudósok a mérhetetlenül elszaporodott aga varangyok ellen.

A hangyákat macskatáppal csalogatják azoknak a tavaknak a partjára, ahol a varangyok lerakják petéiket. Amikor a fiatal varangyok kimásznak a vízbõl, a hatalmas hangyák azonnal felfalják õket. Az elméletet alátámasztó vizsgálat eredményét most közölte a Journal of Applied Ecology, a brit környezetvédelmi társaság szakfolyóirata.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az aga varangyokat (Bufo marinus) 1935-ben hurcolták be Hawaiiról abban a reményben, hogy elpusztítja az Északi terület cukornádültetvényein elszaporodott kártékony rovarokat. A kártevõket nem irtották ki, a varangyok viszont úgy megsokasodtak, hogy hamarosan ezek a kétéltûek jelentettek csapást a mezõgazdaságra és az õshonos ökoszisztémára, mert ennek a mérgezõ békafajnak alig van természetes ellensége.

Az állatvédõk megrökönyödésére Ausztráliában azóta a legbrutálisabb eszközöktõl sem riadtak vissza, hogy megoldják a varangyok okozta problémát. Ütötték már golf- és krikettütõkkel, megpróbálták befagyasztani vagy szén-dioxiddal elgázosítani a brekegõ kétéltûeket, de azok vígan szaporodtak tovább.

Mérgük, amely szívinfarktust okoz a rájuk támadó ragadozónak, úgy tûnik, az ausztrál húsevõ hangyáknak nem árt - állítja Rick Shine, a Sydneyi Egyetem biológus professzora. Ezek a hangyák ugyan aligha támadják meg a kifejlett varangyokat, de az ebihal állapotból éppen kinövõ egyedeket annál inkább - teszi hozzá.

Shine szerint egy varangy akár 30 ezer petét is lerakhat, vagyis több tízezer fiatal állat nyüzsöghet a tó partján. Ha ezeket hangyaseregek felfalják, csökkenhet a varangyállomány. A hangyákat macskatáppal bizonyíthatóan oda lehet csalogatni a tópartra, hogy már a varangyutódok elsõ partra szállásakor lesben álljanak.

2008 júliusa és szeptembere között a gyakorlatban is kipróbálták az új módszert egy tónál, és egy nap alatt a fiatal varangyok 80 százalékát elpusztították.

Az állatvédõk egyáltalán nem lelkesednek az új eljárásért. Az ausztrál állatvédõ szövetség szerint a módszer kegyetlenségét semmivel sem lehet indokolni, ráadásul hatékonyságában sem bízik. A Frogwatch ausztrál környezetvédelmi szervezet úgy véli, hogy egy valóban kiterjedt agavarangy-állománnyal még a nagyméretû húsevõ hangyák sem tudnak elbánni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra