2024.04.16. - Csongor

Almatörköllyel etetik télen a gemenci vadakat

Fokozottan óvja a vadállományt a nagy hó és a hosszan tartó fagy miatt a Gemenc Zrt., Európa legnagyobb ártéri erdejében emelt adagú takarmánnyal etetik az állatokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szarvasok, õzek, vaddisznók és az apróvadak a fagyok beálltával már nem másnaponta, hanem minden nap kapnak takarmányt, amit traktorokkal, lovas fogattal visznek ki a vadetetõkhöz, és a nádasokra, erdõfoltokra, mezõgazdasági területekre is kiterjesztették a takarmányozást.

A nagyvadaknak fõleg lucernaszénát és almatörkölyt helyeznek ki, az apróvadakat - nyulakat, fácánokat, foglyokat - kukoricával etetik.

Az erdõ- és vadgazdálkodási társaság közlése szerint külön figyelnek arra, hogy télen elsõsorban a nemesnyár-, a fehérnyár- és fûzfaállományokat termeljék ki, mert ezek kérge vitamin- és nyomelemtartalma miatt fontos takarmány, és kedvelt csemege a gemenci gímszarvasoknak.

A vadetetõk környékét és a hozzá vezetõ utakat folyamatosan mentesíti a hótól az erdõgazdaság. A vadakat óvják az ártéri erdõben azzal is, hogy a jégpáncélt összetörik, megelõzve azt, hogy az élesre fagyott jég sérülést okozzon a szavasoknak, õzeknek.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint idén hamarabb ellettek a vaddisznókocák, ezért a szakemberek arra is figyelnek, hogy a lehetõ legnagyobb nyugalmat biztosítsák számukra, mert ilyenkor a vackokban ápolják utódaikat.

A gemenci erdõ 20,5 ezer hektáros vadászterületén mintegy 3500 nagyvad, köztük 1500 gímszarvas él. A téli idõszakban az állatok elhullását 1-2 százalékra becsülik a szakemberek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra