2024.04.23. - Béla

Pelikánt láttak a Gellérthegy felett

Az utóbbi hónapokban több helyen is feltûnt Magyarországon a pelikán (gödény) két példánya, egyikük a fõvárosban. A Magyar Madártani Egyesület csütörtöki közlése szerint feltehetõen a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A megfigyelt két madár közül az egyiket még tavaly március végén észlelték Tömörkény közelében, azóta több nagy halastónál is felbukkant. A legtöbbször a Hortobágyon figyelték meg, év végén a bõsi vízduzzasztónál látták.

Ismételt feltûnésekbõl arra lehet következtetni, hogy Magyarországon telel néhány kóborló példány a vonuló madárból, amely amúgy a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Nílus mentén tölti a zord hónapokat.

A borzas gödény egykor Magyarország területén is költött. A XVIII., de talán még a XIX. században is élt a délkeleti országrészek mocsaraiban. Mára ritka vendéggé vált, elsõsorban az Alföldön szokták látni május és július között. Globálisan veszélyeztetett, vörös könyves faj, nem csak a Kárpát-medencében, de Európában is ritka a megjelenése. A legnagyobb fészkelõ helye a Duna-deltában van.

A gödényfélék nagytermetû vízi madarak, hatalmas csõrük alatt bõrzacskó van, amely tágulékony, így kiválóan alkalmas halfogásra. Mindössze két fajuk van, a rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) és a borzas gödény (Pelecanus cripsus). Mindkettõ állománya erõsen lecsökkent.

A köznyelv pelikánként emlegeti õket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra