2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Felakasztotta kutyáját

Láncra vert, napokig éheztetett kutya, gyerekek által meggyilkolt kismacska – számos állatkínzásról szerzett tudomást az egri Vidám Mancsok Állatvédõ Egyesület. Most egy kutyát vert agyon lapáttal gazdája, és utána felakasztotta egy fára.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kutyatetem lógott egy fán a gazos, náddal borított területen egy hevesi kert mögött. A kiszenvedett állatot egy járókelõ fedezte fel, és egybõl értesítette a rendõrséget. A Heves megyei rendõrkapitányság a nyomok alapján arra jutott, hogy az állatot lapáttal verték agyon, mielõtt felakasztották, írja a beol.hu.

Miután a bejelentés befutott a rendõrségre, mondta Soltész Bálint százados a beol.hu-nak, pár órán belül elõállítottak egy középkorú, helybéli férfit, akit az állatkínzással gyanúsítanak. A férfi a vallomástételt megtagadta. A rendõrség eddigi adatai alapján úgy tûnik, a keverék kutyával saját gazdája bánt el.

Az egri Vidám Mancsok Állatvédõ Egyesület elnöke, Botka Tímea az eset kapcsán arról beszélt a lapnak, hogy az egyesület is számos elborzasztó üggyel találkozik: például gyerekek vernek agyon macskát, láncon tartott kutya napokig éhezik, egy lovat úgy kötözött ki a tulajdonosa, hogy a közelében növõ füvet éppen ne érje el.

Sokan egyáltalán nem gondolnak bele, hogy tetteikkel milyen fizikai és pszichés kínokat okoznak egy állatnak. Azok, akik egy védtelen lényen vezetik le az idegességüket, vagy annak kínzásában lelik örömüket, valószínûleg maguk is pszichésen sérült emberek, mondta Botka Tímea. Az állatvédõ szerint a jelenlegi büntetéseket hatásosabbá tehetné, ha azok mellé orvosi kezelés is társulna.

Az állatkínzás bûncselekménynek számít, az elkövetõket pénzbüntetéssel, közérdekû munkával, s akár két évig terjedõ szabadságvesztéssel is lehet sújtani, ám ez utóbbi akár három év is lehet, ha a jószágnak különös szenvedést okoznak. A Büntetõ Törvénykönyv szerint állatkínzásnak minõsül az, ha gerinces állatot indokolatlanul úgy bántalmaznak, vagy úgy bánnak vele, hogy elpusztul, vagy maradandó egészségkárosodást szenved, illetve ha háziállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elûznek, elhagynak vagy kitesznek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra