2024.04.20. - Tivadar

Új orangutántelepet fedeztek fel Borneón

Budapest/Bécs - Nem áthatolhatatlan, élettõl nyüzsgõ dzsungel, sem a sötétség legmélyebb bugyra, ahova bemerészkedtek a természetvédõk. Valójában egy igencsak átlátható erdõ Borneó keleti részén, és mégis meglepõ felfedezést tettek itt: 219 orangutánfészekre bukkantak, amelyek létezésérõl eddig senki nem tudott.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A 219 fészek a Nature Conservancy környezetvédelmi szervezet szakértõinek közlése szerint akár kétezer orangután otthona is lehet - írja a Der Standard címû osztrák lap online változata. (Az erdõlakó orángutánok az éjszakát is a fák ágai között töltik, alvófészkeket készítenek maguknak).

Valószínûleg a hegyvidéki, tápanyagszegény környezetnek köszönhetõ, hogy ilyen észrevétlenül éldegélhettek itt a fõemlõsök. Ezen a vidéken ugyanis senki sem akart olajpálmát vagy más, jól exportálható növényt termeszteni.

Borneó szigetének Indonéziához tartozó keleti részén már régóta keresnek orangutánokat a kutatók. A fészekszámlálás pedig mindennek az alapja - hiszen a vadon élõ emberszabásúak olyan félénkek, hogy nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki megpillanthassa õket.

A bennszülött Nardiyono, a kutatócsoport terepi vezetõje szerint elképzelhetõ, hogy az újonnan felfedezett populáció egykor egy másik csoportból szakadt le. 1997-ben és 1998-ban ugyanis nagy erdõtüzek pusztítottak Borneón. Lehetséges, hogy egyes állatok a tüzek elõl erre az új területre menekültek, és megtelepedtek.

Erik Meijaard, a Nature Conservacy kutatója elmagyarázta, hogy az orangutánok a Pongo pygmaeus morio alfajhoz tartoznak, amely sötétebb szõrszínével különbözik a többi orangutántól. "Jól alkalmazkodnak szokatlan körülményekhez, akár a magashegységek erdeiben is elboldogulnak" - mondta Meijaard. "Erõs állkapcsuk van, kérget és leveleket esznek. Agyuk azonban meglehetõsen kicsi, gyakran viccelõdünk is, hogy buták".

Bár az új populáció felfedezése örvendetes hír, mégsem biztos a faj fennmaradása. Élõhelyüket az esõerdõ irtása egyre csak pusztítja - az olajpálma egyre több területet követel magának. A pálmaolajat élelmiszerek, higiénés és kozmetikai termékek tartalmazzák.

A kutatók arra figyelmeztetnek továbbá, hogy azok a területek, amelyeken még élnek majmok, többnyire parányiak. Így sok csapat egymástól elszigetelten él, és már nem tud szaporodni egymással - a genetikai állomány pedig leszûkül.

Ma már csupán 50-60 ezer orangután él a szabad természetben. Kilencven százalékuk Indonéziában, a maradék pedig Malajziában honos.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra