2024.03.29. - Auguszta

Pici óriásteknõs született Szegeden

Szeged - Elsõ ízben született sarkantyús teknõs Szegedi Vadasparkban; a napokban kikelt hüllõ most alig nagyobb egy pingponglabdánál, de ha megnõ, testtömege elérheti a 70 kilogrammot is. - A sarkantyús teknõs a kontinensek legnagyobb termetû szárazföldi teknõse, nála csak a tengeri és a szigeteken élõ fajok hatalmasabbak - mondta Veprik Róbert igazgató.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A pici a keltetõben töltött 101 nap után tört utat a tojásból, jelenleg is a hüllõovi lakója. A teknõsök által lerakott tojásokat a gondozók azon nyomban kiveszik a nõsténytõl, és a biztos, meleg, védett helyre teszik. Az óvodában a most még aprócska teknõs mellett található a keltetõ, ahol még tucatnyi tojás pihen. A napokban született egyedet remélhetõleg még több kisteknõs is követni fogja a kelésben, amelynek idõtartama változó, akár kétszáz napnál is több lehet.

A sarkantyús teknõsök között nem ritkák a 70 kilós egyedek, sõt, esetenként a mázsás súlyt is elérhetik. A teknõsfióka apja, Ernõ a vadaspark egyik nagy kedvence, gondozói - akiknek nem egyszer már meg kellett emelniük az óriást - tömegét 60-70 kiló körülire saccolják.

Az akár kétszáz évig is élõ sarkantyús teknõsök a Szahara déli peremén a trópusi szavannák, füves puszták, sivatagok lakói. Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktívak, reggel napoznak, hogy a hûvös éjszaka után felmelegedjenek. Fûfélékkel és növényekkel táplálkoznak, napi vízigényük jelentõs részét az elfogyasztott élelembõl fedezik.

Párzás után a nõstény akár négy-öt 60 centiméter átmérõjû gödröt ás, amelyek közül az egyikbe lerakja 15-30 fehér, gömbölyû tojását. A betemetett tojásokat a nap melege költi ki. A sárga színû kisteknõsök tömege születésükkor kevesebb mint 25 gramm.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra