2024.04.25. - Márk

Bölények kontra hangyák: látszatcsapatjáték és valódi

London - A méhek és a hangyák, ellentétben más állatokkal, "élnek-halnak" a csapatjátékért, pontosabban közösségükért.

Edinburgh-i és oxfordi egyetemi kutatók matematikai modelleket használtak az állati "tömegviselkedés" tanulmányozására.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Úgy találták, hogy a bölények és a halak csapatuk közepére igyekeznek, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. A méhek és a hangyák viszont egységként dolgoznak össze, és képesek meghalni is a kolóniáért.

"Egy méhkaptárban a dolgozók boldogok, ha segíthetnek a közösségnek, meghalni is készek. Az állatok néhány, szuperszervezetnek nevezett együttmûködõ csoportjában a tagok közeli rokonságban vannak, és összedolgoznak, hogy biztosítsák genetikai anyagaik továbbörökítését" - állapították meg a kutatók.

Más csoportokban a tagok a rendet tartják fenn, és a dolgozók elpusztítanak minden, nem a királynõ által lerakott tojást, hogy a királynõ utódjának túlélését biztosítsák.

"Gyakran látunk látszólag egyetértésben tevékenykedõ állatokat, mint a bölények vagy a halak" - mondta doktor Andy Gardner az edinburgh-i egyetemrõl. "És bár csoport-erõfeszítésnek tûnik, valójában minden állat a csoport közepére tolakodik, hogy a ragadozókat elkerülje. Ezzel ellentétben egy hangyaboly vagy egy méhcsoport egységes szervezetként viselkedik. A méheknél a dolgozók boldogok, ha a közösséget segítik, még haláluk árán is, mert a királynõ hordozza és örökíti génjeiket. Az ilyen szuperszervezetek ritkák, és csak úgy mûködnek, hogy a társadalmi csoport elnyomja a belsõ konfliktusokat, így ezt a kifejezést például az emberi társadalom leírására nem alkalmazhatjuk - idézte a kutatót a Journal of Evolutionary Biology címû szaklap.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra