2024.03.29. - Auguszta

"Elesettek" kutyabaja: évi 86 ezer baleset állatok miatt

Atlanta - 'Elesettek' a kutya- és macskatartók az Egyesült Államokban: évente 86 ezer súlyos balesetet szenvednek lábatlankodó állataik miatt.

Ugyanakkor az összes komoly esésbõl viszonylag kicsi az állati "részesedés": 1 százalék körüli.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Sok elõnnyel jár az állattartás, de kockázata is van" - hangoztatta Judy Stevens, annak a tanulmánynak a társszerzõje, amelyet az Egyesült Államok kormányzata rendelt a témában elsõ ízben.

A kutatók a 2001 és 2006 közötti idõszakban vizsgálódtak 66 kórház adatai alapján. Fõként az idõsek szenvedtek súlyosabb sérüléseket, mert a lábuk elé keveredett kutyájuk, macskájuk, vagy ráléptek az állat játékára. "Világosan" megmutatkozott, hogy a balesetek jó része elkerülhetõ lett volna, ha a gazdik felkapcsolták volna a villanyt.

A 75 év feletti korosztály soraiból kétszer többeknek lesz "nem kutya bajuk", mint a náluk fiatalabbak - ami persze nem meglepõ. A nõk körében is kétszeres az állati "esendõség".

A macskák zömmel "elgáncsolják" gazdáikat - persze nem szándékosan -, a velük kapcsolatos balesetek kétharmada ilyen. A leggyakrabban reggel történik a baj, amikor lábakhoz dörgölõznek reggelijüket szorgalmazva, miközben gazdájuk még álmosan botorkál a kávéfõzõ felé.

A kutyák jóval több balesetet okoznak a macskáknál. Õk is gáncsoskodnak (31 százalék így okoz bajt), de nagyobb termetük révén felugrálós lelkesedésükben sokszor feldöntik gazdájukat, vagy olyan erõsen húzzák a pórázt, hogy aki ember a talpán, az se marad talpon. Aztán szeretnek elszökdösni sétáltatáskor, gazdájuk meg hajkurászhatja õket, miközben nem mindig néz a lába elé.
A tanulmány javasolta kutyaiskolák elvégeztetését, hogy az eb fegyelmezettebb legyen, továbbá a láb alá kerülõ játékok ritkítását, elpakolásukat éjszakára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra