2024.04.23. - Béla

Barlanglátogatási tilalom fertõzõ denevérbetegség miatt

Albany - A fehér orr szindróma elnevezésû betegségben eddig 500.000 denevér hullott el az Egyesült Államokban. Az USA Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálata felszólította az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Diana Weaver, a szervezet szóvivõje szerint New Hampshire-tõl Nyugat-Virginiáig nyolc államban találták a betegség nyomait, amely nevét a téli álmukat alvó denevérek orrán és szárnyán fehér, édeskés folt formájában megjelenõ gombáról kapta. A megbetegedett állatok még a tavasz beköszönte elõtt többször felébrednek, ezért gyorsabban felélik téli zsírtartalékaikat, és elpusztulnak. Az egyelõre nem bizonyított, hogy a gomba okozza magát az elhullást, vagy ez csak a legyengült szervezet jelzése.

Nincs bizonyíték arra, hogy veszélyes volna a gomba az emberre, de a barlangokat járók akaratukon kívül is terjeszthetik a kórt. A barlangászati moratóriumot a szomszédos államokra is kiterjesztik.

A kutatók aggódnak, hogy a denevérek tömeges elhullása miatt elszaporodnak azok a rovarok, amelyek a búzát, almát és egyéb gabonát pusztítják.

Peter Youngbaer, a Nemzeti Barlangkutató Szövetség fehér orr szindrómával foglalkozó felelõsének elmondása szerint kutatásokat szerveznek több tízezer barlangban a fertõzés feltérképezésére.

A gomba kialakulásának nagyon kedvez a barlangok hûvös, nedves klímája. Legelõször két évvel ezelõtt fedezték fel a betegséget Albanyban - azóta már 640 kilométert is megtett bõregérrõl bõregérre terjedve.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra