2024.04.25. - Márk

Gyógyszer maradványokat találtak halakban szennyvíztisztítók melletti folyókban

Washington - Az Egyesült Államok öt nagyvárosának szennyvíztisztítói melletti folyószakaszokról kifogott halakban egy nagyszabású vizsgálat számos gyógyszer maradványát mutatta ki, köztük koleszterinszint csökkentõ, allergiaellenes, vérnyomáscsökkentõ és depresszió elleni szerek hatóanyagát - jelentették be amerikai kutatók szerdán.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által támogatott tanulmány megállapításai arra ösztönözték a kormányhivatalt, hogy a folyamatban lévõ kutatás helyszíneit 150-re emelje.

Bryan Brooks, a Baylor Egyetem munkatársa csoportjával Chicago, Dallas, Phoenix, Philadelphia és Orlando városi szennyvíztisztítójának tisztított vizét kibocsátó vezetéke közelében fogtak halakat a folyókból, és azok húsát vizsgálták meg. 24 gyógyszer hatóanyagát és 12 különféle, tisztálkodószerekben található vegyületet kerestek a laboratóriumi elemzésben. Összehasonlításként Új-Mexikó kies és fõként lakatlan részérõl származó halminták szolgáltak.

Hétféle gyógyszert és kétféle, szappanoknál használt illatanyagot minden nagyváros folyójából kifogott halmintában megtaláltak nyomokban. Brooks szerint egy embernek halvacsorák százezreit kellene elfogyasztania ahhoz, hogy egy teljes adag gyógyszer a szervezetébe jusson, ám a vizek élõvilágára veszélyes lehet ez a mennyiség is. A halak és békák ugyanis folyamatosan a gyógyszervegyületekkel szennyezett közegben élnek.

A mesterséges szerves vegyületek egyrészt az emberek által szedett gyógyszerek le nem bomlott maradványai, melyek kiürülnek a szervezetbõl, másrészt akadnak olyan személyek, akik a megmaradt gyógyszerektõl a csatornán keresztül szabadulnak meg. A szennyvíztisztítók technológiája nem alkalmas arra, hogy valamennyi szerves molekulát lebontsa, így azok a tisztított vízzel kijutnak a folyókba. Az összehasonlításként használt új-mexikói halakból egyik említett vegyületet sem mutatták ki.

Korábbi vizsgálatok szerint legalább 46 millió amerikai lakos ivóvízében találhatók gyógyszernyomok. Brooks felhívta a figyelmet, hogy az ivóvíz szûkösen rendelkezésre álló erõforrásunk, ezért többet kellene tudnunk arról, milyen hatással van rá az emberi tevékenység.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra