2024.04.19. - Emma

Évente mintegy 500 büntetõeljárás indul állatkínzás miatt Magyarországon

Budapest - Rengetegen tartanak házi kedvencet Magyarországon, de több százezernyi a kóbor, éheztetett, gazda és otthon nélküli állat is - hangzott el a FABE és a Rex által szervezett keddi nemzetközi állatvédelmi konferencián, amelyen az újságírókon és az elõadókon kívül ebek is részt vettek. Az utóbbi években átlagosan 500 esetben indult büntetõeljárás állatkínzás miatt, és ezek száma nem csökken - mondta az egyik elõadó, Garamvölgyi László, az Országos Rendõrfõkapitányság fõtanácsadója.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A konferencia célja az volt, hogy felhívja a szakemberek, a sajtó és a társadalom figyelmét az állatokkal szembeni erõszak visszaszorításának lehetõségeire, valamint a megmentett kutyák és cicák eredményes rehabilitációjára.

Helen Hudson, az angliai Oldham város környékéhez tartozó terület állatvédelmi felügyelõje elmondta, hogy Angliában privát alapítványok is teljes joggal felléphetnek az állatok védelmében. Írországban és Skóciában az állatvédõknek szintén hatalmukban áll jogi lépéseket tenni a kínzókkal szemben. A helyi állatvédõ hivatalok és a rendõrség is törvényes joggal bírnak a vadon élõ és a tenyészállatok, valamint a társállatok (például kóbor kutyák) ellenõrzésével kapcsolatban is.

Magyarországon 52 regisztrált állatmenhely, illetve 86 gyepmesteri telep mûködik. Befogadóképességük véges, legtöbbjük zsúfolásig telt, sokuk fennmaradásért küzd, ráadásul számos menhelyi állatnak kilátástalan a helyzete - állapította meg Nagy Krisztina zoológus.

Az örökbefogadási kedvet szeretné növelni a legnagyobb hazai állateledel-gyártó, a Mars Magyarország új programjával, amely ráirányítja a figyelmet a menhelyen élõ kutyák helyzetére, bátorítja az állatbarátokat a különbözõ segítségnyújtási lehetõségekre és népszerûsíti a felelõs állattartás alapvetõ szabályait.

Magyarországon öt éve számít bûncselekménynek az állatkínzás. Azóta minden évben növekvõ számban tárgyalnak a bíróságok állatkínzásos eseteket. Kérdésünkre, hogy - hány jogerõs bírósági ítélet született állatkínzás miatt - Garamvölgyi László elmondta, hogy évente átlagosan 500 büntetõeljárás indul, de általában vétség, legfeljebb közmunka vagy pénzbüntetés lesz végül a büntetés. Eddig egyetlen jogerõs letöltendõ szabadságvesztés született, de nem vonult be a börtönbe az elítélt.

A tájékoztató alatt sokkoló képeket láthattak a résztvevõk az elmúlt évek kirívóan súlyos állatkínzásos esetérõl, amikor valaki 250 állatot tartott szörnyû körülmények között és sokukat módszeresen kínozva ölt meg.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója, Király Péter emlékeztetett, hogy az emberek évszázadok óta együtt élnek az állatokkal, olykor szentként imádták, máskor pedig tudatlanságból származó hiedelem vagy oktalan agresszió miatt állatok millióinak okoztak szenvedést. Ezért fontos lenne betartani a 10 éve született állatvédelmi törvény azon passzusát, miszerint az állatokkal szembeni megfelelõ magatartásra, gondoskodásra nevelést, az állatok megismerését az oktatás és ismeretterjesztés eszközeivel is elõ kell segíteni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra