2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A drogcsempészek jelzõberendezései is fenyegetik a bálnákat

Guerrero Negro (Mexikó) - A klímaváltozáson és a növekvõ tengeri hajóforgalmon kívül a kábítószer-kereskedõk által jelzésre használt cianid jelenti a legfõbb veszélyt a szürkebálnákra, akik minden télen átkelnek a Kaliforniai-félsziget partjainál - figyelmeztetnek a mexikói hatóságok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tél beálltával a szürkebálnák elhagyják az északi Bering- és a Csukcs-tengert és mintegy két és félezer példány megkezdi vándorútját dél felé. Összesen húszezer kilométert tesznek meg, naponta átlagosan 145 kilométert.

"A mexikói partoknál a bálnák egy része a drogcsempészek által használt cianid miatt pusztul el" - mondta el Juan Rafael Elvira, a Környezetvédelmi és Természeti Erõforrások Titkárságának munkatársa. A drogkereskedõk a tengerbe rejtett kokaincsomagjaik helyének megjelölésére használják a cianidot, amely a vízzel keveredve fluoreszkál.

A 9-15 méter hosszú, 35 tonna súlyú bálnákból szakértõk szerint 25 ezer példány él a földkerekségen, és úgy tartják, hogy a Csendes-óceán északnyugati partvidékén élõ összes szürkebálna a mexikói vizekben születik.

A szakértõ elmondta, hogy a gazdasági válság nem érinti a bálnák védelmére szánt kiadásokat - a mexikói kormány biztosítja a szükséges eszközöket, hogy ezek a fajok "menedékre leljenek a mexikói tengereken és születési bizonyítványuk is itteni keltezésû lehessen".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra