2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fûtõtestekkel mentenék meg a beteg denevéreket az Egyesült Államokban

Washington - A rejtélyes és gyilkos kórban, az úgynevezett "fehér orr szindrómában" szenvedõ denevérek túlélhetik a telet, amennyiben fûtött dobozokat helyeznének el azokban a barlangokban, ahol téli álmukat alusszák.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A betegség a gombásodás miatt a denevérek orrán és szárnyain megjelenõ fehér foltok miatt kapta az elnevezést. A gyilkos kór, amely kezdetben csupán a New York állam néhány barlangjában tanyázó denevéreket sújtotta, mára már 55 barlangban megjelent. Az elmúlt három télen a denevérkór megközelítõen félmillió bõregér pusztulását okozta, amelyek felébrednek telente, s éhen pusztulnak.

Míg a kutatók azt próbálják megfejteni, hogy a gomba okozza-e a denevérek pusztulását, vagy hogy megjelenése pusztán tüneti, a szervezet legyengülését jelzi, Justin Boyles és Craig Willis biológusok számítógépes modellezés révén betekintést nyertek a bõregerek hõháztartásába.

Abból kiindulva, hogy a beteg denevérek gyakrabban ébrednek fel téli álmukból, mint egészséges fajtársaik, s az ébrenlét alatt több zsírt égetnek el, hogy meg ne fagyjanak, a biológusok akkumulátorral mûködõ fûtött dobozokat javasolnak a barlangokban elhelyezni.

A két kutató feltételezése szerint a denevérek, ha felébrednek, a barlang melegebb részeit keresik majd. E dobozokban menedékre lelhetnének, becses energiát takaríthatnak meg, s átvészelhetik a telet. Justin Boyles és Craig Willis a következõ hónapokban Kanadában azt is meg szeretné figyelni, hogy egészséges denevérek használják-e a fûtött dobozokat.

Craig Willis professzort azonban aggasztja, hogy a beteg egyedek, átvészelve a telet megfertõzhetik nyáron az egészséges denevéreket.

David Blehert mikrobiológus szerint, aki azonosította a fehér orr szindrómában érintett gombaféleséget, nem kell aggódni a nyár miatt. A gomba ugyanis csupán a hidegben él és virul, a nyári meleget pedig nem bírja. Meggyõzõdése szerint a denevérpusztulás nagyságát tekintve megér egy kísérletet Justin Boyles és Craig Willis hipotézisének ellenõrzése.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra