2024.04.20. - Tivadar

Duettben hódítanak a madárhímek

London - A nyílfarkú pipra madár hímjei inkább együttmûködnek, mintsem hogy rivalizáljanak egymással. Párban állva udvarolják körbe a tojót, de annak kegyeit mindig az alfahím nyeri el. A másodhegedûs öt évig türelmesen vár, majd végül megörökli a párzóhelyszínt - tudósít a BBC online hírmagazin.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az udvarlás táncból és énekbõl adódik össze. A tánc közben úgy tûnik, mintha versengés zajlana, holott valójában együttmûködésrõl van szó - magyarázza David McDonald, a Wyomingi Egyetem zoológusa. Az egyetem kutatói Costa Ricán filmezték le a madarak táncát.

"Tudomásom szerint ez az egyetlen eset az állatvilágban, amikor a hímek együttmûködnek a nász során" - mondta McDonald az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves konferenciáján, Chicagóban.

"A hímek közti partnerség akár öt évig is eltarthat. Ez alatt a bétahím nem párosodik. Nem taszítja le a trónjáról az alfát, megvárja, míg az elpusztul. Ez megtörténhet annak tíz-, tizenöt éves, vagy még idõsebb korában is". Amikor azonban a másodhegedûs megörökli a helyszínt, õ lesz az alfahím.

A duett igencsak szokatlan evolúciós szinten is - hiszen az együttmûködés legtöbbször rokoni viszonyra nyúlik vissza, itt pedig errõl szó sincs - tette hozzá McDonald.

"A másodhegedûs szerepe, hogy vonzóbbá tegye a párzóhelyszínt. A tojók ugyanis nem ismerik a hímeket, oda mennek, ahol jó elõadást látnak. Ha egy helyszínnek jó a híre, a tojók akkor is visszatérnek oda, ha már az alfahím lecserélõdött."

"Az ember sem azért jár egy bizonyos étterembe, mert ismeri a fõszakácsot, hanem mert ízlik az étel. Ugyanígy a pipratojók is elégedettek addig, amíg minõségi ének és tánc várja õket. Hagyják, hogy a hímek maguk közt rendezzék le az ügyeiket".

És mi dönti el a hímek közt, hogy melyikük lesz az alfa? Nem a tánctudás, hanem hogy melyiküknek van összetettebb baráti köre. "Amíg felnõnek, a hímek társas viszonyok egész hálózatát járják be" - magyarázta McDonald. "A viszonyai határozzák meg, hogy a hímbõl alfa vagy béta lesz-e. A hímek egytõl egyig ismerik egymást".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra